Здраве и красота

Защо упражнението „планински катерач“ е толкова полезно за фигурата?

Причини да включвате това упражнение в тренировката си

15.07.2021г. / 12 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение дали тренирате вкъщи или сте в зала, има някои фундаментални и базови упражнения, които е добре да присъстват задължително в програмата ви за тренировки. Сред тях е и упражнението „планински катерач“ или „алпинист“.

Упражнението „супермен“ укрепва гърба и стяга дупето и корема

Как се изпълнява „планински катерач“?

Упражнението „планински катерач“ се изпълнява, като заемете поза висок планк с ръце на пода, като китките са точно под лактите, гърбът заема права линия спрямо краката, а краката са опрени в пода с пръсти. Следва редуване на единия крак с другия, като кракът се свива в коляното, доближавайки го до гръдния кош. Упражнението може да се изпълнява бавно и бързо в зависимост от целите и възможностите. Може да наподобява и бягане, ако искате да постигнете по-висок интензитет.

Упражнението „планк“ – достатъчно за идеална фигура!

Как „планинският катерач“ помага да изваете фигурата си и защо е важен за всички групи мускули?

Това упражнение е изключително ефективно, защото тренира цялото тяло без изключение. То оказва влияние върху мускулите на раменете, ръцете, гърба, корема, бедрата, дупето и краката. Тоест, то е една тренировка за цяло тяло, която изгаря повече калории и стяга всички групи мускули, участващи в изпълнението. Многоставните упражнения, каквото е и „планинският катерач“, са считани за едни от най-ефективните в постигането на стройна фигура и изгаряне на повече калории, защото мобилизират много стави в изпълнението му, което предполага и активиране на няколко големи мускулни групи.

3 упражнения за разтягане, премахващи болката от гърба

 

Свързани статии

Колкото повече големи мускулни групи активизирате при изпълнение на дадено упражнение, толкова повече калории се изгарят, според verywellfit.com.

„Планинският катерач“ е едно прекрасно упражнение за стягане на ядрото на тялото, в което са съсредоточени големи мускулни групи и което играе съществена роля в баланса на тялото. Това упражнение е много важно за стягане на коремните мускули и е доста по-ефективно от стандартните коремни преси.

Упражнение за оздравяване на организма

„Планинският катерач“ е едно чудесно допълнение към HIIT тренировката ви, ако искате да постигнете висок интензитет на изгаряне на мазнини. Това прави „планинския катерач“ идеалното базово упражнение както за кардио, така и за силови тренировки. Не забравяйте да го включвате в рутината си редовно и ще се насладите на прекрасните резултати в изграждане на мускулна маса, укрепване на силата и намаляване на теглото.

Коментирай