Здраве и красота

3 упражнения за разтягане, премахващи болката от гърба

Помагат и при скованост в кръста

02.04.2019г. / 13 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болката в гърба и кръста често се дължи на скованост. Наред с другите фактори в ежедневието, които причиняват болка, сковаността допринася за усложняване на положението.

За да противодействате на болката в гърба и кръста правете редовно упражнения за разтягане на мускулатурата в тази област. Това ще ви помогне да поддържате здрав гръбнак и ще намали болезнеността и сковаността.

Можете да прилагате само стречинга, а можете и да го включите като част от подготовката на мускулите ви преди тренировка или упражнения.

Упражнение №1 – Колене към гърди

Легнете по гръб. Повдигнете двете колена към гърдите и ги хванете с ръце. Бавно притискайте коленете колкото е възможно по-близо до гърдите, като задържате така 20-30 секунди. Ще се почувствате много освободени и отпуснати след като направите 5-6 повторения от това упражнение.

Упражнение №2 – Усукване

Легнете отново по гръб. Хванете коленете си като в предишното упражнение. Различното тук е, че много бавно трябва да изнасяте коленете встрани, придържайки ги с ръце, докато гърбът остане добре долепен до пода. Разбира се, доколкото е възможно.

Упражнение №3 – Котка-крава

Свързани статии

Упражнението се изпълнява лесно и е много полезно за облекчаване на болките ниско долу в кръста, както и в торакалните (гръдни) прешлени.

Застанете на колене. Подпрете се с ръце, за да заемете животинска поза на 4 крака. За да имитирате котка, изпънете кръста и гърба бавно колкото се може по-нагоре. Задръжте така за 10 секунди. След това спуснете кръста надолу и задръжте, колкото се може по-надолу.

Изображения: iStock

Коментирай