Нисковъглехидратните диети или режимите на хранене с понижен прием на въглехидрати, са много популярни заради бързите резултати, които дават. Някои ги използват, за да отслабнат по-бързо. Други се обръщат към този начин на хранене заради различни здравословни проблеми, най-вече такива, при които въглехидратите не се обработват правилно, като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет.

Орехите – нисковъглехидратна междинна закуска с омега-3

При спазването на нисковъглехидратна диета може да се допуснат някои грешки. Те може и да не се отразят особено добре на метаболизма ви.

Една от най-често допусканите грешки е прекаленото ограничаване на калориите. Когато се стремите да изключите или да сведете до минимум приема на въглехидрати, вие неусетно ограничавате и общия калориен прием. Това поставя организма пред предизвикателство да осигури нужните калории от хранителните вещества за осъществяване на жизнените процеси.

Така може да се стигне до забавяне на метаболизма, затрудняване на някои функции в тялото, промени в хормоните, липса на енергия, изтощение, влошаване на общото здравословно състояние.

Защо не трябва да започвате нисковъглехидратна диета?

Намаляването на калориите е задължителен принцип, ако искате да отслабнете. Намаляването им обаче не трябва да е драстично и трябва да е съобразено с индивидуалните особености, така че да се осигури абсолютният базов минимум от калории, от които тялото има нужда, за да функционира правилно. Ако ги ограничите прекалено много и прекалено рязко, това неминуемо ще има негативни ефекти.

Още по темата

Ето защо е важно диетата ви да бъде предварително обсъдена с вашия лекар, за да няма неприятни изненади в здравословен план, които да ви се отразят зле.

Как да спрем йо-йо ефекта след нисковъглехидратна диета?

Ако сте на нисковъглехидратна диета все пак е важно да се постараете да приемате повече фибри в режима си на хранене. Плодовете, зеленчуците, зърнените храни и варивата са едни от най-добрите източници на въглехидрати. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати драстично намаляват тези храни, тъй като са и богат източник предимно на въглехидрати. Ако все пак сте решени да се храните нисковъглехидратно е много важно да се уверите, че приемате жизненоважните фибри от друг източник.

Можем ли да ядем фъстъчено масло при спазване на кетодиета?

Пийте повече вода. Ако сте намалили драстично консумацията на плодове и зеленчуци, рискувате да се дехидратирате. Те са много добър източник на вода, от който тялото ни черпи допълнителни количества течности. Ако ги изключите от храненето си е задължително да пиете повече вода.