Здраве и красота

4 диети, които могат да доведат до дехидратация

Не особено полезни за здравето в дългосрочен план

12.08.2021г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетата, която избираме, е съобразена с целите, които искаме да постигнем. Повечето диети са разработени или за отслабване, или за нормализиране на здравословните показатели най-общо казано. Сред най-популярните диети в съвременния начин на хранене за постигане на добри здравословни показатели и нормално тегло са кетодиетата, нисковъглехидратната диета, периодичното гладуване или фастингът, високопротеиновите диети, диетата на Аткинс. 

Популярни диети, които са вредни

Тези диети дават добри резултати в постигането на мечтаното тегло за по-кратки срокове. Ако се следват под лекарско наблюдение биха могли да дадат и добри резултати в нормализирането на някои здравословни показатели, най-вече контрол на риска от диабет, тъй като повечето от тях изключват въглехидратите или ги допускат в малки количества. 

Тези диети обаче имат една негативна страна, която през летните горещи месеци може да се окаже по-опасна и това е дехидратацията

Кои са диетите, които могат да причинят дехидратация и защо?

Погрешни методи за отслабване, които пречат да постигнете успех

Диети с високо съдържание на протеини

Високопротеиновите диети, като диетата на Дюкан или палео диетата, са популярни методи за отслабване без глад. Те обаче могат да донесат повече рискове, отколкото ползи за здравето. Това се дължи на голямото количество погълнати протеини. Аминокиселините, до които се разграждат протеините, отделят азот. Големите количества отделен азот в организма се свързва с течностите и водата в тялото, като по този начин ви поставя в риск от дехидратация. 

Кетогенна диета 

При кетогенната диета въглехидратите са силно рестриктирани. Акцентът в тази диета е върху протеините и мазнините. Когато намалите драстично въглехидратите в храненето, това може да ограничи значително и приема на вода, тъй като освен изпитите чаши, вода се приема и чрез плодовете и зеленчуците. При силно ограничен прием на плодове и зеленчуци нивото на течностите в тялото може да спадне, особено в лятната жега. 

Сиртуин диетата, с която Адел отслабва

Свързани статии

Периодично гладуване (фастинг) 

При периодичното гладуване храненето се случва в интервал от няколко часа, обикновено 4 до 6 часа, като през останалите часове от денонощието се гладува. Позволено е да се пие вода в периода на гладуване, но проблемът идва оттам, че някои хора забравят да пият течности. За някои пиенето на вода на гладно и на празен стомах е неприятно. Затова предпочитат да пият в моментите, в които им е позволено да се хранят. Това крие риск от обезводняване. 

Още по-голям е рискът от дехидратация при сухия фастинг. При този тип диета се изисква ограничаване не само на храната, но и на приема на течности в интервала, в който се гладува. Този вариант е много рестриктивен и крие рискове за здравето. 

7 звездни диети, които наистина работят

Диетата на Аткинс 

Диетата на Аткинс е популярна диета с ниско съдържание на въглехидрати. Това крие риск от дехидратация. Една от причините е елиминирането на цели групи храни, като нишестените зеленчуци и повечето плодове. Те са източници на течности, фибри и въглехидрати. През лятото плодовете и зеленчуците, богати на течности, са особено препоръчителни в борбата с дехидратацията. Те доставят и ценни витамини и минерали.

Коментирай