Здраве и красота

3 йога пози за силен имунитет

Облекчават и някои неразположения

25.01.2022г. / 12 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовната спортна активност, здравословният начин на хранене, са част от формулата за поддържане на добър имунитет. Не бива да забравяме и за йогата, която също може да  подобри способността на организма да се бори с инфекциите и като цяло да подобри нашето здраве. Хубавото е, че йога можем да практикуваме редовно, дори и у дома. Днес споделяме с вас 3 йога пози, които спомагат за подобряване на имунитета. 

 

 Баласана или детска поза

Това е чудесна йога поза за релаксация, която позволява да постигнем мир с тялото си. Седнете върху коленете си на постелка за йога, така че петите да докосват задната част на бедрата/дупето. Вдишайте и докато издишвате, наведете тялото си към пода, като се опитате с гърди да докоснете бедрата си. Ръцете поставете на пода, разположени покрай главата.

Опитайте се да останете около 2 минути в йога позата, дишайки равномерно. След това бавно се изправете в изгодна позиция, вдишвайки и издишвайки дълбоко. Поза Баласана спомага за тонизиране на коремните мускули, подобрява храносмилането. Разтяга долната част на гърба и гръбнака ви, докато отпуска тялото. Също така спомага за облекчаване на болките в гърба и шията.

Ако имате травми на колената и глезените, не изпълнявайте позата. 

 

Буджангасана или поза Кобра

Чудесна поза за стимулиране на белите кръвни клетки, които укрепват имунитета. За да изпълните йога позата, легнете по корем на постелка за гимнастика, като краката трябва да са събрани. Дланите са на земята, поставени в страни на гръдния кош, докато лактите са  успоредни и близо разположени до тялото.

Докато вдишвате, повдигнете горната част на тялото и извийте гръбнака. Ръцете ви служат за опора. Не бързайте! Ръцете са изправени, тазът е леко повдигнат от земята. Опитайте се да се задържите в тази поза около 25 секунди. Вдишвайте и издишвайте равномерно и бавно се върнете в изходна позиция. 

Буджангасана спомага за укрепване на гръбначния стълб, коремните мускули, ръцете и раменете. Ежедневната ѝ практика подобрява храносмилането, намалява стреса, повишава имунитета. Според някои западни източници, йога позата има положителен ефект при астма, като и за подобряване на репродуктивната система при двата пола. 

Свързани статии

Ако имате тежки наранявания на гърба, бременна сте или имате тежък месечен цикъл, избягвайте йога позата. 

Гарудасана или поза Орел

Заемете поза на клек, поставяйки  десния си крак над левия крак и завъртайки го към прасеца. Поставете дясното бедро над лявото бедро, доколкото ви е възможно. Ръцете се кръстосват в лактите, свиват се и дланите се допират. Опитайте се да повдигнете лактите си приблизително на височината на раменете. Главата и гръбнакът трябва да са изправени. В тази йога поза направете 5-7 вдишвания и издишвания и повторете с противоположните ръце и крака.

Гарудасана спомага за подобряване на имунитета, чрез подобряване на кръвообращението. Спомага за елиминиране на токсините от тялото, подобрява нивото на концентрация, облекчава сковаността. Не се препоръчва за бременни, хора с наранявания на крайниците.

Снимки: istock

Коментирай