Здраве и красота

Съставки в козметиката, които никога да не смесвате

Могат да навредят на кожата

28.07.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена използва повече от един козметичен продукт в грижата за кожата си. Това може да се окаже проблем в момент, в който смесите някои съставки, които не бива да се употребяват заедно. Има комбинации в козметичните съставки, които са дори опасни и могат да влошат състоянието на кожата, да предизвикат раздразнения, кожни реакции. Използването им самостоятелно не представлява опасност, ако са подбрани подходящо според типа кожа. Но едновременното им прилагане не се препоръчва, според доктор Шари Марчбейн, дерматолог от Ню Йорк, цитиран от InStyle и healthdigest.com. 

На кои съставки в козметиката да се спрете?

Смесването на съставките в козметиката може да се окаже нелека задача. При някои козметични компоненти това може да се окаже просто загуба на пари, защото не подобрява състоянието на кожата. При други съставки може да е направо опасно за кожата, както и да не донесе очакваните резултати. 

Според доктор Марчбейн, ретинолът и ретиноидите са едни от тези съставки, с които трябва да се внимава изключително много. Ретинолът е форма на витамин А, която действа като ексфолиант и насърчава бързия клетъчен обмен в кожата. По този начин се стимулира обновяването на кожните клетки, намаляват се фините линии и бръчките и се постига антистареещ ефект. 

Едни от най-добрите антистареещи съставки в козметиката

Недостатъкът на употребата на ретинол е сухотата и дразненето. Поради тази причина той в никакъв случай не трябва да се използва в комбинация с други ексфолиращи съставки, както и такива за акне, съдържащи салицилова киселина и бензоил пероксид. Комбинацията между тези съставки, както хидрокси киселините и млечната киселина, могат да причинят силно дразнене, зачервяване, парене, обриви в комбинация с ретинола. 

Свързани статии

Витамин С е друга съставка за кожата, която не трябва да се комбинира с някои киселини, в частност с лимонената киселина. Както витамин С, така и лимонената киселина имат изсветляващ ефект, пилинг ефект и ефект на стимулиране на обмена на кожните клетки. Ако се прилагат заедно, тези две съставки могат да причинят пигментни петна, дразнене, зачервяване, както и кожата да бъде изложена на риск от инфекции заради нарушаване на бариерната ѝ функция. 

3 съставки в козметиката, намаляващи бръчките около очите

Витамин С също не трябва да се комбинира с ретинол, защото двата компонента изискват различно ниво на pH на кожата, за да работят ефективно. Ето защо, серумите с витамин С обикновено се използват сутрин, а ретинолът вечер. 

Козметични съставки, които да не използвате едновременно

Преди да прилагате различни съставки върху кожата си, особено в комбинация и особено ако са силно активни, съветвайте се с дерматолог, за да избегнете кожни проблеми. 

Коментирай
Здраве и красота