Здраве и красота

Козметични съставки, които да не използвате едновременно

И такива, които е добре да се комбинират

21.05.2020г. / 06 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за кожата изисква употреба на няколко козметични продукта. Без значение дали се борим с появата на бръчки, с възпалителни състояния като акне, или просто спазваме ежедневната си рутина за здрава и свежа кожа, няма как да постигнем максимален резултат с употребата само на един продукт. Затова се налага да прилагаме по няколко козметични продукта, които понякога си кореспондират добре, но в други случаи някои от активните им съставки в погрешна комбинация могат да окажат силно негативен ефект върху кожата.

Кои са козметичните съставки, които не трябва да смесваме при употреба и кои са тези, които е добре да бъдат комбинирани?

Грижа за кожата според кръвната група

За да сме сигурни какво точно прилагаме върху кожата си трябва много внимателно да четем състава на всеки козметичен продукт.

Не комбинирайте ретинол и хидрокси киселини

Ретинолът е известен като едно от най-добрите средства за борба с бръчките. Хидрокси киселините също са помощно средство против бръчки, които изглаждат фините линии и заедно с ретинола ускоряват обмена на кожните клетки, като по този начин излющват горния слой епидермис и помагат за подновяването му.

Съществените ползи за кожата от ретинола

Има един проблем обаче. Както ретинолът, така и хидрокси киселините предизвикват прекомерно изсушаване на кожата. Тя започва да се лющи и да проявява признаци на раздразнение. Това може да причини още по-голяма щета на кожата. Ето защо е добре двете съставки да не се прилагат едновременно.

Грижа за кожата по време на коронавирус

Комбинирайте ретинол и хиалуронова киселина

Ретинолът пресушава кожата. Той представлява специфична форма на наситен витамин А, който има наистина впечатляващи свойства по отношение на борбата с бръчките и акнето поради ускореното излющване на горния слой кожни клетки. Това излющване обаче има своите странични ефекти – опъване на кожата, сухота, лющене, зачервяване, дразнене, дехидратиране.

Ето защо задължително при употреба на ретинол трябва да се прилага едновременно и продукт с хиалуронова киселина, който да хидратира дълбоко кожата и да възвръща нейната свежест и нормален хидробаланс. Така кожата остава пухкава, сияеща и млада.

8 грешки в ежедневната грижа за кожата

Свързани статии

Не комбинирайте бензоилов пероксид с ретинол

Това е една комбинация, която може да предизвика редица проблеми при чувствителна кожа, а и не само. Бензоиловият пероксид е съставка, която присъства в някои продукти за лечение на акне. Тази съставка е достатъчно силна сама по себе си, за да добавяте към нея агресивния ретинол. Ако го направите, кожата ще започне да се лющи, да се нацепва и да ви причинява дискомфорт.

5 начина да свиете порите на кожата

Комбинирайте витамин Е с витамин С

Двата витамина са много мощни антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, подпомагат работата на имунната система, която освен защитна функция играе роля и в контролиране на процесите на стареене. Витамин С и витамин Е подмладяват кожата и взаимно си помагат в дълбоката хидратация.

Коментирай