Здраве и красота

Как кафето може да ви предпази от чернодробни заболявания

За ползите от кафето в превенцията на хронични заболявания на черния дроб

22.08.2021г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е една от най-противоречивите напитки. В малки количества то има редица ползи за здравето, но ако прекалите с него има вероятност да изпитате някои странични ефекти. 

Според ново изследване обаче, имате още една причина да пиете кафе всеки ден. Изследването установява, че кафето има свойството да предпазва черния дроб от опасни хронични заболявания

Как да направите сутрешното кафе по-здравословно

Хроничните чернодробни заболявания, характеризиращи се с възпаления, причиняват разрушаване на чернодробните клетки и тъкани, като това може да доведе до увреждане на функционалната тъкан на черния дроб, което с течение на времето да доведе до цироза. 

Милиони хора страдат от чернодробни заболявания по света. Причините за възникването им са много и различни. За да намалите този риск, можете да пиете поне по две чаши кафе на ден. 

Изследването, което констатира, че редовната консумация на кафе помага за намаляване на риска от чернодробни заболявания, е публикувано в BMC Public Health. Учените са изследвали всички видове кафе – еспресо, инстантно кафе, безкофеиново кафе, мляно кафе за различни видове кафеварки.

Кафе с куркума – ползи за здравето и как се приготвя

Изследователите са разгледали данните от Биобанк в Обединеното кралство. Те са направили анализ на резултатите на повече от 500 хиляди жители на Великобритания. Участниците е трябвало да отговорят на въпроси относно медицинската си история, начин на живот, да преминат преглед при специалисти и да дадат проби от кръв и урина. 

Данните за консумацията на кафе са събрани чрез попълване на въпросник за навиците на участниците във връзка с кафето – колко чаши на ден пият, какъв вид е кафето, което предпочитат. 

Какви са откритията и изводите от изследването?

Проучването установява, че пиещите кафе хора имат по-ниски рискове за развитие на чернодробни заболявания в сравнение с тези, които не пият никакво кафе, пише verywellfit.com. 

Участниците, които са пили по две чаши кафе от който и да е вид на ден, са имали между 20% и 49% по-нисък риск от поява на заболявания на черния дроб в бъдеще. 

Грешки в приготвянето на кафе, които пречат да му се насладите

Професор Джонатан Фалоуфийлд, председател на чернодробния трансплантационен център към Университета в Единбург споделя пред изданието, че с изследването си учените са показали, че всички видове кафе имат благоприятен ефект в намаляването на риска от възникване на чернодробни заболявания. 

Като цяло, пиещите който и да е вид кафе имат средно с около 21% по-нисък риск от развитие на чернодробно заболяване, най-вече хронично. 

4 здравословни добавки към кафето

Изследователите отбелязват, че най-голям процент на намаляване на риска от подобни проблеми се наблюдава при пиещите по 3-4 чаши кафе на ден. Препоръките за пиене на по-голямо количество кафе обаче са индивидуални според индивидуалното състояние. Някои хора не могат да пият големи количества кофеин по различни здравословни причини. 

Кафето е полезно за черния дроб, защото съдържа активни химикали, много от които алкалоиди, като кофеин, тригонелин, фенолни киселини, хлорогенови киселини, мастни дитерпени като кафестом и кауеол. Всички те имат положително влияние върху чернодробните клетки. 

Какво може да се случи с кожата, ако спрете да пиете кафе?

Коментирай
Здраве и красота