Захарта е нещо, което всеки, който е на диета или има здравословни причини, се опитва да избягва. Добавените захари са една от най-опасните предпоставки за възникване на хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, възпаления, водещи до дегенеративни заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс. 

Колко захар на ден се счита за твърде много?

Захарите обаче се съдържат и в плодовете. По правило плодовата захар се счита за полезна, тъй като не е добавена, не е изкуствена, не е рафинирана, а и в плодовете се съдържат фибри, които забавят усвояването ѝ. 

И все пак, плодова или не, захарта в плодовете си е захар. Някои плодове съдържат повече захари от други. Това провокира сайта 5minutecrafts.site да проучи колко точно захар се съдържа в различните плодове. Ето и резултатите. 

Храни, които стабилизират кръвната захар в рамките на 10 дни

Дадените примери важат за 100 г плод. 

Киви – 8,78 г захар. Кивито е много богато на калий и витамин С. 

Грозде – 15,79 г захар. Гроздето е богат източник на витамин К, С, В6, калций, фосфор, магнезий. 

Праскова – 8,38 г захар. 

Круша – 9,04 г захар. Крушите съдържат още и изобилие от калий. 

Ябълка – 10,39 г захар. 

Защо да консумираме плодове преди хранене?

Кайсия – 9 г захар. Кайсиите са чудесен източник на фибри и витамини от група В. 

Смокиня – 16,3 г захар. Смокините са прекрасен източник на калий – почти колкото бананите. 

Ананас – 9,29 г захар. Ананасът е добър източник на манган. 

Портокал – 9,35 г захар. Портокалите са много богати на витамин С. 

Диня – 6,2 г захар. 

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Още по темата

Ягоди – 4,93 г захар. Ягодите са сред най-добрите източници на витамин С и К. 

Лимон – 2,5 г захар. Като цитруси, лимоните също са чудесен източник на витамин С. 

Малини – 4,2 г захар. Те са прекрасен източник на манган, от който зависи здравето на костите. 

Нар – 13,67 г захар. В нара се съдържа голямо количество витамин К.

Плодове и зеленчуци, които може да отглеждате вкъщи

Манго – 13,7 г захар. Мангото е много богат на витамин С.