Здраве и красота

Защо е полезно да правите лицеви опори с топка за стабилност?

Топката за баланс е универсален уред, който подобрява резултатите

14.08.2021г. / 12 24ч.
Илияна Николова
Защо е полезно да правите лицеви опори с топка за стабилност?

Топката за стабилност е прекрасно средство за стягане на мускулите на тазовото дъно, ядрото, седалището и бедрата. Топката за стабилност е неизменна част от някои видове йога тренировка, но тя може да бъде нещо много повече. Топката за стабилност може да се превърне в универсален инструмент за изпълнение на много упражнения, подобрявайки резултатите ви и подпомагайки цялостния процес на трансформация на тялото. 

Колко калории се изгарят при лицеви опори?

Топката за стабилност се предлага във всякакви размери. Можете да изберете такава, каквато пасва най-добре на височината, предпочитанията ви, вида упражнения, на които наблягате. Можете да я използвате у дома, във фитнеса, както и навсякъде, когато сте на път, стига да имате помпа със себе си. 

Лицевите опори са упражнение, което стяга всички мускулни групи. Ето защо лицевите опори се смятат за едно от базовите упражнения, които трябва да влизат във всеки вид тренировка под някаква форма. 

Топката за стабилност може да направи лицевите опори още по-ефективни, според Джонатан Рос, личен треньор на годината на Американския съвет по упражненията за 2006 година, цитиран от Web MD и healthdigest.com. 

Стегнато тяло с помощта на швейцарска топка (видео)

Според него, топката за баланс е едно от основните съоръжения, които човек трябва да има в домашната си фитнес програма. Използването ѝ никога не може да ви отегчи, а може само да допринесе да направите тренировката си още по-ефективна. 

Ако не искате скука и еднообразие в тренировките си, топката за баланс е уредът, от който се нуждаете. Тя е чудесен начин да подсилите упражненията си и да извадите най-доброто от мускулите си в тренировките за цялото тяло. 

Защо добавянето на топка за стабилност прави лицевите опори още по-ефективни?

3 упражнения с топка за дупе и бедра

Добавянето на топка за баланс към сложни силови упражнения, каквито са лицевите опори, може да подпомогне увеличаването на силата, издръжливостта и фитнес постиженията. Според Livestrong.com, традиционните лицеви опори, изпълнявани на земя, имат множество ползи за всички мускулни групи. Но когато се добави топка за баланс при изпълнението им, това поставя акцент върху гърдите, раменете, ядрото на тялото и корема. 

Изпълнението на лицеви опори с опрени крака върху топка за баланс могат да помогнат за укрепването на основните мускулни групи, защото докато правите лицевите опори, вие ще се стараете да държите тялото си изправено, държейки топката за баланс на едно място под свой контрол. По този начин работите за рамене по различен от традиционния начин, като поставяте по-голям акцент върху раменете и мускулите на гърба. 

Какво може да си причините, ако прекалите с лицевите опори?

Употребата на топка за баланс при лицеви опори също така намалява риска от травми и наранявания. 

Разположението на ръцете зависи от размера на топката, която използвате. Колкото по-голяма и широка е топката, толкова по-широк трябва да бъде и стоежът ви при изпълнението. Колкото по-малка е топката, толкова по-трудно е изпълнението на упражнението. Всичко зависи от възможностите ви и от степента на фитнес подготовка. 

Коментирай