Здраве и красота

Има ли най-добра диета при диабет тип 2 и коя е тя

Как да се храните при това заболяване

26.08.2021г. / 11 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабет тип 2 е заболяване, което засяга милиони хора по цял свят. То се характеризира с висока кръвна захар. Ако не се овладее, диабет тип 2 може да доведе до сериозни увреждания на бъбреците, сърцето, очите, нервната система. Диабетът не се лекува, за съжаление, но може да се владее и поддържа в граници, които да помогнат на страдащия да живее нормално. Един от начините е правилната диета

Полезни съвети за закуската за диабетици

Кои са стъпките за овладяване и контрол на диабет тип 2?

Управлението на това заболяване до голяма степен зависи най-вече от начина на хранене. Диетата е основният механизъм за поддържане на кръвната захар и инсулина в нормални граници. Неразривна част от диетата е движението. Физическата активност, редовните тренировки и упражнения са незаменими в поддържането на нормални нива на кръвна захар. Движението е и начин за стимулиране усвояването на инсулина и подобряване на неговото въздействие, а именно да контролира кръвната захар. 

В зависимост от степента на тежест на заболяването, лекарите предписват и медикаменти, с които да се овладеят нивата на кръвната захар, но това не отменя факта, че е задължително да се спазва хранителен режим. 

Възможно ли е да имате висока кръвна захар, но да нямате диабет?

Изборът на здравословна диета и редовна двигателна активност е един от най-добрите начини за контрол на диабет тип 2. 

Има ли най-добра диета при диабет тип 2 и коя е тя?

Medline Plus, цитиран от healthdigest.com препоръчва храненето при диабет тип 2 да се случва на малки порции по 4-5 пъти на ден. Задължителните храни, които трябва да влизат в менюто при това състояние, са пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове. Добре е да се изключат или ограничат до минимум алкохол, сол, захар, наситени и трансмазнини. 

Според клиника Майо, най-здравословните и полезни въглехидрати при това състояние, са грах, боб, нискомаслени млечни продукти, плодове с нисък и среден гликемичен индекс, много зеленчуци, като тези с най-висок гликемичен индекс трябва да бъдат ограничени. 

Вредни навици, които са пагубни, ако имате диабет тип II

В диетата на страдащите от диабет тип 2 задължително е добре да присъстват и полезните протеини и мазнини, идващи от рибата, морските дарове, маслините, зехтина, нетлъстото месо. Те са източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са полезни в превенцията на сърдечносъдови заболявания. 

Диетата на хората, страдащи от диабет тип 2 не е нужно да бъде строго структурирана. Важното е преди всичко да се съобрази с тежестта на заболяването, което се определя от лекар специалист. Общовалидно за храненето при диабет тип 2 е контролирането на количеството и качеството на порциите. Всяка порция трябва да съдържа протеини, полезни мазнини и въглехидрати, като последните е добре да бъдат в по-малко количество и да не бъдат с висок гликемичен индекс. 

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Когато порцията съдържа от трите важни макронутриента (протеини, мазнини и въглехидрати), въглехидратите се усвояват по-бавно. Освен това не предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар, каквито се случват, ако се консумират в отсъствието на останалите макронутриенти. 

Ако спазвате тези прости правила за хранене при диабет тип 2, които да допълвате с достатъчно движение всеки ден и адекватна медикаментозна терапия (ако се налага), контролирането на това заболяване е по-лесно и дава добри резултати. В този смисъл диетата при диабет тип 2 е начин на живот, а не краткосрочен избор, при който се очаква да гладувате, напротив. Храненето е разнообразно и с преди всичко здравословни храни. 

Вредни навици, които водят до диабет тип 2

* Консултирайте се с вашия лекар преди да предприемете промени в храненето, ако страдате от диабет тип 2. 

Коментирай