Здраве и красота

Грижа за косата с листа от къри

Ползи за здравето на косъма и рецепти за маски за коса

27.08.2021г. / 06 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата ви се нуждае от подхранване или имате косопад? Вместо да харчите пари за скъпи козметични решения и продукти, опитайте да подхраните и заздравите косата си с помощта на листа от къри. С тях можете да приготвите различни маски за коса, които да спрат падането на косъма, да го направят жизнен, здрав и по-лъскав. 

3 маски против накъсване на косата

Листата от къри се използват в източната народна медицина и Аюрведа от векове. Те имат лековити свойства, сред които намаляване на пърхота, ускоряване на растежа на косата, облекчаване на изгаряния от слънцето, кожни раздразнения, суха и лющеща се кожа. 

Какви са ползите от листата от къри?

Стимулират растежа на косата 

Натуралните масла в листата от къри имат стимулиращ ефект върху косата. Те могат да допринесат за спиране на косопада и подпомагане растежа на нови косми, като това има сгъстяващ ефект за косата. 

За по-здрав скалп 

Листата от къри укрепват кожата на скалпа, подобряват състояния на лющене и раздразнение, като пърхот. В допълнение подхранват кожата на главата с витамини от група В, протеини, бета-каротин, които правят фоликулите по-здрави и активни. 

Маски за суха и увредена коса с натурални съставки

Предотвратяват преждевременно побеляване 

Маските с листа от къри могат да помогнат за забавянето на побеляването и посивяването на косата. Благодарение на изобилието от витамини от група В в състава си, листата от къри премахват стреса от косата и я подхранват. 

Против пърхот 

Пърхотът е сред най-честите проблеми с кожата на глава и косата. В повечето случаи той се причинява от гъбички. Листата от къри имат противогъбични свойства, които могат да подпомогнат облекчаването и намаляването на пърхота. 

Маски за коса с листа от къри 

3 хидратиращи маски за коса през лятото

Маска за подхранване 

  • 1 шепа листа от къри; 
  • 1 яйце; 
  • ½ чаша кисело мляко. 

Пасирайте листата в блендер, докато се стрият добре. Смесете ги с останалите съставки. Разбъркайте с лъжица до получаване на хомогенна смес. Нанесете върху влажна коса. Оставете да действа 20 минути. Изплакнете. Правете маската 1-2 пъти седмично. 

3 начина да се преборите с цъфналите краища на косата

Маска против пърхот 

  • 4 големи листа от къри или 2 супени лъжици листа от къри на прах; 
  • ½ чаша семена от сминдух. 

Накиснете семената във вода за през нощта. Прецедете водата и я запазете. Пасирайте семената от сминдуха с листата от къри или пудрата (каквото имате). След като получите хомогенна смес, добавете малко от водата, колкото да се получи паста. Нанесете върху скалпа и косата. Оставете да действа 20 минути. Изплакнете. Правете маската 1-2 пъти седмично. 

Маски със свинска мас за красиви кожа и коса

Маска за блясък 

  • 1 шепа листа от къри; 
  • 1 шепа цвят от хибискус; 
  • 1 чаша кокосово масло, разтопено. 

Разтопете маслото на водна баня. Свалете от котлона. Добавете листата от къри и цветовете от хибискус. Върнете на котлона. Разбърквайте постоянно. Когато маслото започне да съска, изключете котлона, за да не заври. Оставете сместа да изстине. Прецедете. Нанесете наситеното с хибискус и къри масло върху косата, като разнасяте от корена до върха. Увийте с найлонова шапка. Оставете да действа до 2 часа. Измийте и изплакнете. Правете маската 2 пъти на седмица. 

Коментирай