Здраве и красота

Защо не трябва да обядвате на бюрото си?

Какви са вредите от неосъзнатото хранене и обездвижването

26.08.2021г. / 11 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работното ежедневие на повечето хора е напрегнато. Покрай всичките ангажименти, които имате на работа може би не ви остава много време за обяд, особено качествен, здравословен и преди всичко далеч от бюрото. Ако сте като хилядите хора, обядващи на бюрото си, докато изпращат имейли и отговарят на обаждания, въпроси, говорят с колеги или клиенти, значи сте един от много, хранещи се нездравословно на работа. 

Упражнения за работещи на бюро

Храненето на бюрото няма да ви помогне да се справите по-бързо или по-качествено с работните си ангажименти. То само ще внесе още повече смут в организма ви. Стресът, под който тялото приема храната, докато се храните на бюрото, работейки, е изключително голям и оказва вредно влияние върху редица процеси в организма. 

Според Business Insider, телата ни не са създадени да седят цял ден. Продължителното седене и обездвижване, прави мускулите слаби и инертни, предизвиква изкривяване и напрежение в гръбначния стълб и ставите, прави умът и паметта неуслужливи, влошава настроението. 

Ако искате да се предпазите от тези и още вредни ефекти от храненето на бюрото, направете си кратка разходка до кухнята или до някоя близка пейка извън сградата, на която да похапнете. Разходките са много важни за здравето, ако работите седнали. 

Фъншуй подредба на бюрото за успех

Обедната почивка за хранене е важна не само за физическото, но и за психическото и емоционалното здраве. Тя ви дава възможност да стимулирате и творческите си умения, прави ви по-продуктивни, идейни, способни да се справяте с няколко задачи едновременно. 

Креативността и услужливостта на ума ви се подобряват, ако правите кратки почивки и ако обядвате извън работното си място. Разнообразната обстановка и различната заобикаляща среда стимулират мозъка и подобряват функциите му. 

4 причини да не пропускате обедната почивка

При обядването на бюрото, докато вършите служебните си задължения, се наблюдава така нареченото несъзнателно хранене. При него има риск да погълнете повече от необходимите калории и да преядете. Освен това съществува вероятност да посегнете към нещо не толкова здравословно, за да задоволите глада си за сладко, към който мозъкът ви подтиква в стремежа си да си осигури повече енергия. 

Причини да не обядвате на бюрото си

Също така има вероятност да се нахраните прекалено бързо, защото бързате да приключите и да се освободите от досадното задължение да се храните, тъй като имате много работа. Това дава лъжливо усещане за ситост, което скоро след това отново ви оставя гладни. Освен това бързото хранене крие риск от преяждане, защото мозъкът няма достатъчно време да „осъзнае“, че сте се нахранили. Това ви кара да погълнете повече храна от необходимото. 

Използвайте обедната си почивка, макар дори да е непълна. Не е нужно задължително да излизате за един час от офиса, ако нямате тази възможност. Но избягвайте да се храните на бюрото. Сменяйте обстановката за повече здраве. 

Коментирай