Здраве и красота

Признаци на дефицит на фосфор и защо този минерал е толкова важен

Какво подсказва за недостиг на ценния минерал?

01.09.2021г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Минералите са жизненоважни за всички функции в тялото. Набавяме си ги предимно чрез храната. Фосфорът е един такъв незаменим минерал, който има важни въздействия върху организма, тъй като играе роля в редица процеси в тялото. Дефицитът на фосфор може да предизвика някои симптоми и състояния, които подсказват за недостига на този ценен минерал. 

Признаци на дефицит на калий

Свикнали сме най-често да слушаме за желязото, калия, натрия, като едни от най-важните минерали в организма. Това съвсем не означава, че останалите минерали нямат своето специално място във функциите на тялото. Сред тези минерали е и фосфорът. 

Фосфорът участва в изграждането на костите и зъбите. Свикнали сме да смятаме, че само калцият играе тази важна роля, но това не би било така в отсъствието на фосфор в организма. Фосфорът има съществено значение и за синтеза на ДНК, активирането на редица ензими в тялото, съхранението на енергията в клетките. 

Ето защо фосфорът има толкова важна роля. Когато в тялото има дефицит на този ценен минерал могат да настъпят редица проблеми. 

Възможни признаци, че не ви достига витамин С

В особено тежки случаи могат да се развият състояния, като бъбречна недостатъчност, диабетна кетоацидоза (при диабетици), хиперпаратиреоидизъм. 

Тези състояния не възникват внезапно и имат своите предхождащи симптоми. 

Какви могат да бъдат по-сериозните симптоми на дефицит на фосфор?

Въпреки че дефицитът на фосфор може да предизвика наистина сериозни състояния и симптоми, добрата новина е, че недостигът на този минерал е рядкост. Ако все пак дефицит на фосфор възникне, той може да предизвика симптоми, вариращи от леки до тежки. 

Признаци на дефицит на витамини в различни части от тялото

Сред най-честите признаци на дефицит на фосфор са леко объркване, болки в костите, повишен риск от възникване на инфекции, анемия, рахит, слабост на мускулите, тремори. Според клиника Майо, свързаните със скелета и мускулите проблеми и заболявания се дължат на взаимодействието на фосфора с калция и витамин D, които вкупом играят съществена роля за костите и мускулите. 

Ако храненето ви е разнообразно, пълноценно и здравословно, вероятността да развиете дефицит на фосфор е малка. 

Признаци на дефицит на витамин А

Източници на фосфор

Храните, които са най-богати на фосфор, са месо, ядки, банани, чесън, яйца, млечни продукти, фъстъчено масло, семена, сусамов тахан, зеленчуци.  

Коментирай