Здраве и красота

7 начина да успеете да се придържате към диетата си

Как да я превърнете в начин на живот

02.09.2021г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора спазват диети, за да успеят да отслабнат. Лошото е, че краткосрочните диети дават бързи, но недълготрайни резултати. След спирането им килограмите се връщат. За да бъде истински успешна една диета, тя трябва да се превърне в начин на живот, който да следвате. Това е и най-трудната част за много хора – да свикнат, че начинът им на хранене трябва да се промени завинаги. След известно време спазване на режим мнозина се провалят, защото започват да се отпускат, да си позволяват забранени калорични храни все по-често, а това е предпоставка за връщане на теглото, от което са се отървали. 

Диета „сурово до 4“ – какво представлява?

Какво можете да направите, за да бъде диетата ви успешна и да съумеете да я спазвате в дългосрочен план?

Планирайте храненето си 

Подготвянето на менюто предварително е начин да планирате храненията си. Така ще се предпазите от посягане към забранени храни, когато огладнеете, а сте навън нямате храна под ръка. Приготвяйте храната си вкъщи. Носете я със себе си в офиса или навън. Пазарувайте само продукти, които влизат в режима ви. 

Прочистете шкафовете 

Във всеки дом има поне един шкаф, пълен с лакомства. Разчистете ги. Когато знаете, че любимите ви забранени храни са там на една ръка разстояние, изкушението е голямо. Когато нямате изкушения в дома си, вероятността да нарушите диетата е по-малка. 

5 диети не за отслабване, а за здраве

Придържайте се към балансирани порции 

Не бъдете прекалено рестриктивни към себе си. Не изключвайте цели групи храни, например въглехидратите или мазнините. Това крие риск от прегладняване и посягане към храни, които добавят калории към общия ви дневен прием. Когато се придържате към балансирани порции на всяко хранене, които съдържат протеини, мазнини и въглехидрати, това ще ви остави сити за дълго. 

Включвайте повече фибри в порциите си. Те дават допълнително удължено усещане за ситост през целия ден, защото се усвояват по-бавно. Не пропускайте закуската. 

Ограничете нездравословните храни

Най-общо казано, бялото брашно, бялата захар и солта са трите неща, от които организмът ви не се нужда. Продуктите и ястията, приготвени с тях, са много калорични и често не дават допълнителни хранителни вещества, които да ви заситят. Скоро след консумацията на тестени храни от бяло брашно или храни, съдържащи захар, усещате глад. Ако ограничите приема на храни, които съдържат тези съставки, ще ви е по-лесно да спазвате диетата си, а и резултатите няма да закъснеят.  

Най-големите грешки при нисковъглехидратна диета

Не се ограничавайте твърде много

От време на време можете да си позволявате по някое прегрешение. Това няма да се отрази нито на фигурата ви, нито на диетата, нито на резултатите ви. Ако се ограничавате прекалено много, това може да повиши риска да преядете с нездравословна храна в момент, в който ви се дояде нещо забранено. Затова си позволявайте по един ден, в който да можете да похапнете пица, например. Важно е обаче да не го правите твърде често. 

Пийте много вода 

Добрата хидратация е важна част от здравословното хранене. Тя помага да се чувствате по-сити и допринася за усвояването на хранителните вещества, витамините и минералите от храната. 

Периодично гладуване и основните ползи от него

Не бързайте 

Ако се отчаяте, че не виждате резултати още на първата седмица, не бързайте да преустановявате диетата си. Колкото по-нерестриктивна е диетата, толкова по-дълго време е необходимо, за да даде резултати. Настройте се, че това е начинът ви на живот и тялото ви бавно, но сигурно ще се трансформира и ще стане по-стройно и здраво. Ако нямате търпение да видите резултатите, това може бързо да ви върне към старите навици. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
mnoogo trudna tema . ei na - predi malko . kakto biah hapnala moite edinstveni za 24 4asa 2 kiuftenca i salata i sega kato vidiah diniata nariazana i ohladena ....e ne moga da se spra . o4istih 4iniata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар