Здраве и красота

Периодично гладуване и основните ползи от него

Защо е полезно

20.05.2023г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Периодичното гладуване е един от предпочитаните напоследък начини за отслабване и за облекчаване на някои здравословни проблеми. То има много ползи, сред които забавяне на стареенето, намаляване на сърдечносъдовия риск, подобряване качеството на съня и облекчаване на храносмилателните проблеми.

Какво представлява периодичното гладуване?

Периодичното гладуване предполага гладуване на периоди. Прилага се по различен начин в зависимост от индивидуалните особености и предпочитания режим на живот всеки ден. Обикновено включва хранене в рамките на определен времеви прозорец, като през останалото време не се приема никаква храна. Целта е организмът да бъде предизвикан да изгаря мазнини в периода на гладуване, за да осигури енергия. Изследвания от 2019 година показват, че този начин на хранене предполага стимулиране на храносмилането и ускоряване на метаболизма.

Какво се случва в тялото ни, когато гладуваме?

Най-популярният подход към периодичното гладуване е подходът 16/8. Той изисква хранене в интервала между 11.30 и 19.30, например. През останалото време не се приема никаква храна. Другият модел е редуването на 24-часово гладуване с дни на нормално хранене. Има и още един подход – хранене 5:2, тоест нормално хранене 5 дни и два дни гладуване.

Периодичното гладуване може да е по-лесно от диетите

Изследванията показват, че броенето на калории, изключването на въглехидратите или придържането към каквато и да е диета повишава производството на кортизол, който пречи на отслабването. Високите нива на кортизол повишават стреса и непоносимостта към диетата, което прави следването ѝ трудно, а и блокира разграждането на мазнините. След преустановяване на диетата вероятността да качите килограми отново е голяма.

Диета 16:8 или така нареченото периодично гладуване

Периодичното гладуване е добър избор, защото не ви ограничава в консумацията на определени храни или броене на калории. Необходимо е да издържите известен период от време без храна. Това е всичко.

Свързани статии

Периодичното гладуване помага да запазите теглото си

Ако се храните по този начин за дълъг период от време и го превърнете в свой начин на живот, ще забравите за йо-йо ефекта. Това показват изследвания от 2016 година, които сравняват резултатите при периодично гладуване и диетични планове, свързани с ограничаване на въглехидратите и нискокалорични диети. Проучването сочи, че при периодичното хранене рискът от връщане на теглото е по-малък.

Какво се случва с мозъка, когато не се храним редовно

Рискът от диабет намалява

Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията, рискът от диабет тип 2 може да се контролира със здравословно хранене и достатъчно движение. Когато успеете да отслабнете, това прави тялото ви по-чувствително към инсулина, като това прави усвояването на глюкозата много по-качествено.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Роза Пенева ( преди 4 месеца )
Повече от месец спазвам фастинг 24 и се чувствам добре. През деня пия само вода и се храня след 17 часа. Прозорецът ми за хранене е около 3 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар