Здраве и красота

Защо да използвате масло от бергамот в грижата за косата?

Ползите от маслото от бергамот за косъма и скалпа

05.09.2021г. / 07 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата се нуждае от подхранване и добра грижа както отвътре, така и отвън. Натуралните етерични масла са една такава допълнителна грижа, която можете да подарите на косата си, а по-специално маслото от бергамот е един пример за чудесна подхранваща грижа с много ползи за косъма и скалпа. 

Етеричното масло от бергамот и неговите ползи за здравето

Какви са ползите от маслото от бергамот?

Маслото от бергамот съдържа антиоксиданти и фитохимикали, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Неговият превъзходен аромат играе роля за успокояване и балансиране на нервната система, подобрява настроението и улеснява добрия сън. То е и съставна част от парфюми, одеколони, тоалетни води и други козметични продукти. Уханието му се използва в ароматерапията и за понижаване на стреса. 

Какви са ползите му за косата?

Стимулира растежа

Маслото от бергамот има стимулиращи растежа свойства. То потиска косопада и подпомага израстването на кови косми. Подобрява кръвообращението на скалпа, като това допринася за добрата доставка на ценни хранителни вещества и кислород за кожата на главата. Доставката на кислород, витамини и минерали е много важна за бързия и нормален растеж на косата. 

Масло от иланг-иланг и неговите ползи за здравето

Успокоява 

Третирането на косата и скалпа с масло от бергамот успокоява раздразненията по кожата на главата. Има изглаждащ ефект върху косъма. Това масло стимулира секрецията на серотонин и домапин, когато се прилага външно, а ароматните му молекули навлизат в организма при вдишване. Така действа успокояващо на цялата нервна система. 

Има антимикробни свойства 

Скалпът е среда за развитие на множество микроорганизми, сред които и микроби, и бактерии. Това е така заради изпотяването на главата, отделянето на себум от мастните клетки на скалпа, примесването им с мъртви кожни клетки. Те могат да предизвикат раздразнения, лющене, сърбеж, пърхот. Маслото от бергамот има антимикробни свойства, които противодействат на тези проблеми. 

Свързани статии

5 етерични масла за медицински цели

Овлажнява и действа като балсам

Маслото от бергамот хидратира и овлажнява кожата и косата в дълбочина. То действа и като балсам, който изглажда косъма, стимулира блясъка му и допринася за възстановяване на изгубената влага в него. 

Коригира щетите по косъма 

Косата се уврежда от много фактори – атмосферни условия, боядисване, стилизиране, стрес, нездравословно хранене, рядко подстригване. Маслото от бергамот може да допринесе за подобряване вида на косъма, като изглажда щетите по него, намалява цъфтежа и възвръща блясъка в него. 

4 етерични масла при стрес и есенна депресия

Коментирай