Приемът на витамини не е детска игра. Тези вещества са необходими на организма за изпълнение на всички процеси и функции в него. Прекомерният прием на витамини може да има опасни ефекти. Приемът на някои витамини заедно също може да има негативно влияние върху организма, както и върху усвояването им. Някои витамини е добре да не бъдат приемани заедно.

Най-честите дефицити на витамини и минерали

Основно витамините се делят на водоразтворими и мастноразтворими. Водоразтворимите се усвояват в организма посредством водата и течностите в него. Принципът на съхранението им в тялото е много по-кратък, отколкото при мастноразтворимите, които се складират за по-дълго в тялото.

13 от основните витамини са мастноразтворими. Сред тях са А, D, Е и К. Останалите са водоразтворими. Те са витамините от група В, витамин С.

Ако приемате витамини ежедневно, трябва да се замислите дали ги приемате правилно. Ако пиете витамини накуп трябва да знаете, че не всички витамини могат и трябва да се приемат заедно.

Възможни грешки, които допускате с приема на витамини

Ако приемате например витамин К заедно с витамините D и А, тялото може да не успее да усвои пълното количество приет витамин К. Ако приемате витамините отделно и през интервал от време един от друг, усвояването на витамин К би било много по-качествено, пише The Healthy. Витамин Е пък има разреждащо кръвта действие. Витамин К също участва в механизмите на съсирването. Едновременният прием на витамин Е може да намали действието на витамин К.

Водоразтворимите витамини С и В се съхраняват за по-кратко в организма и вероятността да доведат до проблеми при едновременно приемане е малка. Това е така, защото организмът ги изхвърля чрез урината ежедневно, като по този начин отстранява излишъка от тях, ако има такъв.

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Още по темата

Въпреки това, приемането на фолиева киселина и витамин В12 заедно за някои хора може да се окаже проблем, особено за вегетарианците и веганите, които не приемат месо и животински продукти. Хората, които консумират предимно растителна и зърнена храна се радват на значителни количества фолат в диетата си. Този фолат обаче може да намали усвояването на витамин В12, който и без това обикновено е в по-ниски нива при вегетарианците, защото се набавя предимно от месото.

Приемът на витамини може да изглежда безобиден и не толкова специален, но това не е така. Най-важното е да внимавате какви количества мастноразтворими витамини приемате, защото предозирането с тях е най-опасно. Те се съхраняват в тялото за по-дълго и при прекомерни количества могат да са токсични. За да бъде приемът на витамини ефективен, посъветвайте се с лекаря ви как да приемате витамините си.

Признаци на дефицит на различни витамини и минерали

* Не предприемайте прием на витамини и хранителни добавки без консултация с лекар.