Здраве и красота

Кои витамини и минерали трябва да се приемат с храна

За да бъдете в добро здраве

14.06.2020г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че витамините и минералите ни помагат да бъдем в добро здраве. Набавяме си важните хранителни елементи чрез ежедневната консумирана храна, но и с прием на хранителни добавки, обогатени с тях, според нуждите на тялото ни. Докато има такива, които не е задължително да се приемат с храни, някои витамини и минерали изискват това. Вижте кои, освен рибеното масло е препоръчително да се консумират с полезни храни.

Витамин А

Витамин А е един от най-важните за здравето на кожата, очите, имунитета. Бива наричан мастноразтворим витамин, което подсказва, че не само трябва да се приема с храна, но е хубаво да е богата на полезни мазнини, като риба, авокадо, ядки, месо.

Невероятни ползи от портокалите благодарение на витамин C

Желязо

Важният минерал, който намалява риска от анемия, най-добре се усвоява от организма, когато се приема на празен стомах. Но ако не можете да приемате добавки на празен стомах, заради неразположения, може да добавите и храна.

Тук е много важно да се съобразите с вида ѝ, защото някои храни може да попречат на неговата абсорбация. Когато приемате желязо, избягвайте да бъде с ястие със спанак, кофеин, листни зеленчуци, млечни продукти. Може да хапнете нещо, което е богато на витамин С, който подпомага неговото усвояване.

Тест: Най-добрите храни според типа кожа

Витамин D

Витаминът се синтезира в тялото ни, когато често се излагаме на пряка слънчева светлина. Затова знаем, че е хубаво и да го приемаме като хранителна добавка, тъй като само с храни, които го съдържат, трудно бихме си го осигурили. Добавките с витамин D трябва да се приемат с храна, за предпочитане с най-голямото хранене за деня, което да е богато на полезни мазнини, защото той също е мастноразтворим.

Витамини и минерали за повече енергия

Витамин Е

Антиоксидант, приятел на вашата кожа, който може да защити тялото ви от увреждащи тъканите молекули, наречени свободни радикали. Този витамин е разтворим в мазнини, ето защо, приемането му със здравословна закуска, като шепа ядки, ще подпомогне усвояването му.

Свързани статии

Витамин К

Витамин К е важен за здравето на костите и коагулацията на кръвта. Ако приемате хранителни добавки, които са обогатени с калций, хубаво е да ги приeмате с храни, които не са толкова мазни.

Калций

Много добавки, които съдържат калций са и в комбинация с мастноразтворимия витамин D, който помага за усвояването на минерала. Ето защо той също трябва да се приема по време на хранене.

Коментирай