Здраве и красота

5 вещества, които да ограничите, за да остарявате здравословно

Избягването им намалява риска от ранно възникване на здравословни проблеми

24.09.2021г. / 17 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Балансираното хранене и воденето на здравословен начин на живот като цяло са много важни предпоставки за доброто здравословно състояние с напредване на възрастта. Ако искате да остарявате здравословно е нужно да спазвате някои норми и принципи на хранене още от младостта си. Те могат да допринесат за доброто състояние на организма и да бъдат предпоставка за дълголетие и крепко здраве.

20 начина, по които захарта ни убива

Консумацията на някои храни, особено ако са в излишък, може да влоши здравословното състояние, да предизвика възпаления в клетките и тъканите, да ускори процесите на стареене. Ако искате да остарявате здравословно, изключете или ограничете до минимум тези хранителни вещества.

Захар

Прекомерната консумация на захар, особено ежедневната, може да доведе до възпаления, повишен риск от затлъстяване, диабет, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания, повишаване на нивата на триглицеридите и холестерола. Ограничете приема на захар до минимум. Наблегнете на естествените източници на въглехидрати, от които тялото ви реално има нужда – плодовете, зеленчуците, зърнените и пълнозърнестите храни.

Какво се случва, когато кръвната ви захар падне критично?

Сол

Солта е другият враг на здравето. Тя е необходима в много малки количества. Организмът си я набавя от храните, които консумираме всеки ден, защото в много от тях се съдържат натурални количества натрий. Добавената сол се явява в излишък за организма, като това може да бъде предпоставка за хипертония, сърдечносъдови заболявания, възпаления, бъбречни заболявания, което да навреди на цялостното здраве.

Нитрити

Ако искате да запазите здравето си в добро състояние възможно най-дълго, ограничете консумацията на храни, съдържащи нитрити. Нитритите са съединения, които се използват за съхранение на продукти. Играят роля на консерванти. Най-често се влагат в колбаси, деликатеси, готови обработени меса. Нитритите в излишък могат да бъдат предпоставка за стеснения на артериите, втвърдяване на стените им, отлагания на холестерол, сърдечносъдови заболявания, диабет. Възможно е да повишат и риска от някои видове рак, според livestrong.com.

4 уникални вида сол

Свързани статии

Трансмазнини

Трансмазнините са сред най-вредните мазнини, които, за съжаление, се срещат в много готови продукти – както солени, така и сладки. Трансмазнините повишават нивата на липидите в организма, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, инсулт, инфаркт, рак. Свързват се и с нарушена функция на мозъка и нервната система с напредване на възрастта.

Наситени мазнини

Наситените мазнини също са сред виновниците за преждевременното влошаване на здравето. Те са предпоставка за развитие на сърдечносъдови заболявания, неврологични заболявания вследствие на хронични възпаления, рак, диабет, затлъстяване. Избягването им може да подобри значително здравословното състояние и да помогне за здравословното естествено стареене на организма.

3 основни грешки с мазнините, които може би правите

Коментирай
3 rate up comment 4 rate down comment
... ( преди 2 години )
taka e. no ne moga da ustoia na sladko , osobeno ako e podneseno ot rukata na mujut , kogoto obojavam - makar i s dumi4ki ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време