Здраве и красота

Какво се случва, когато кръвната ви захар падне критично?

Ниската глюкоза в кръвта е опасна

11.08.2021г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане въпрос за диабет и свързаните с него заболявания, първото нещо, за което се сещаме, е кръвната захар. Тя е основният показател за това дали човек страда от диабет или някакво предшестващо диабета състояние. Когато се храним, особено когато приемаме въглехидрати, кръвната захар се повишава, след което спада. 

Възможно ли е да имате висока кръвна захар, но да нямате диабет?

Какво означава, когато имате ниска кръвна захар? Какво трябва да знаете и какви са признаците, че кръвната захар е ниска?

Кръвната захар се нарича още глюкоза. Тя е основната захар, до която се разграждат всички приети с храната въглехидрати. Захарите са основният източник на енергия за телата. Кръвта пренася глюкозата до всички органи, мускули, нервната система, като всички те се нуждаят от глюкоза, за да функционират, пише live Science. 

Колкото повече въглехидрати консумираме, толкова по-висока е кръвната ни захар, дори да нямаме диабет. 

Ако кръвната захар е постоянно висока, това може да изтощи панкреаса, като с течение на времето може да се развие диабет тип 2, пише healthline.com. 

10 начина да намалите кръвната захар натурално

Диабетът може да има много сериозни последици за организма, ако не бъде овладян и контролиран навреме. Неконтролираният диабет води до увреждания на сърцето, бъбреците, нервната система, очите, кръвоносните съдове. 

Ако кръвната захар е твърде ниска обаче, проблеми също могат да се наблюдават. Тялото има своите механизми да стабилизира кръвната захар за определен период от време, така че да се предпази от големи скокове и прекалени спадове. Всичко е с цел да се осигури нужната енергия. 

Нивата на кръвната захар до голяма степен зависят от храната, която приемате обаче. При твърде продължително и рестриктивно избягване на въглехидратите, може да се наблюдават продължителни спадове в кръвната захар, което да доведе до здравословни проблеми. 

7 скрити признака на висока кръвна захар

Какво се случва, ако кръвната захар е ниска?

Много ниските нива на кръвна захар могат да причинят хипогликемия. Това състояние се свързва с диабета, за който са характерни внезапните скокове и спадове в нивата на кръвната захар. Въпреки това, хипогликемия може да се наблюдава и при хора, които нямат диабет. Обикновено възниква, когато тялото отделя твърде много инсулин. Страдащите от инсулинова резистентност са най-склонни към прекалени спадове на кръвната захар именно заради високите стойности на инсулина. 

Свързани статии

Симптомите на хипогликемия са умора, объркване, трудности в концентрацията, безпокойство, тревожност, главоболие, избиване на студена пот, треперене, прималяване, учестен пулс, загуба на съзнание, пише Medical News Today. 

13 храни, помагащи за баланса на кръвната захар

Ако не се действа моментално, хипогликемията може да доведе до изпадане в безсъзнание, а в по-тежки случаи в кома. Необходимо е веднага да изядете или изпиете нещо сладко, за предпочитане съдържащо захар или бързи въглехидрати. Течните сладки напитки вършат добра работа, тъй като в тях няма мазнини и протеини, както и е в шоколада, например. Той не повишават толкова бързо кръвната захар. 

Храни, които стабилизират кръвната захар в рамките на 10 дни

* Ако забележите симптоми на ниска кръвна захар, консултирайте се с вашия лекар, който да определи състоянието ви. Не се самолекувайте.  

Коментирай