Здраве и красота

Кога следобедната дрямка може да се окаже проблем?

Дремките са полезни, но в някои случаи може да се наложи да се откажете от тях

20.09.2021г. / 15 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато не сте се наспали достатъчно, следобедната дрямка ще ви дойде добре. Ще ви зареди с енергия, с която да довършите ангажиментите си през остатъка от деня. Сънят е жизненоважен за всички функции в организма. Когато той е недостатъчен, тялото страда. Недоспиването се свързва с редица сериозни и опасни за здравето състояния, като повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични и дегенеративни заболявания.

Начини да се наспивате добре всяка нощ

Има случаи обаче, в които следобедната дрямка може да е вредна за здравето.

Кога не е добра идея да спите следобед и защо трябва да се откажете от така наречените „енергийни дремки“?

Когато се събудите сутрин, тялото ви започва буден цикъл, който води до постепенно изтощение до вечерта, когато настъпва естествената нужда на организма от сън. Ако можете да си позволявате дрямка през деня, която не пречи по никакъв начин на нощния ви сън, значи всичко е наред. Ако обаче дремките ви пречат да заспите вечер, будувате до късно, сънят ви лесно се нарушава през нощта, будите се рано сутрин преди да сте се наспали, това е лош знак, че следобедните ви енергийни дремки пречат на нормалния ви сън през нощта и трябва да ги избягвате.

Когато настъпи момент, в който нощният сън бива нарушен, това е сериозен сигнал, че дневните дремки пречат на нормалния циркаден ритъм, според учени от клиника Кливланд, цитирани от healthdigest.com. Ако имате проблеми със заспиването и събуждането сутрин и вечер, спокойният пълноценен сън, от който организмът има нужда, е нарушен.

4 вида главоболие и как да им въздействате

Не по-малко важен сигнал е, когато внезапно имате нужда от следобеден сън. Това също може да е провокирано от нарушения в съня или друго здравословно състояние, за което веднага трябва да уведомите лекаря си, смятат учени от клиника Майо.

Проучванията установяват връзка между нуждата от дрямка с диабет тип 2, висок риск от сърдечносъдови заболявания, инфаркт, инсулт. Нуждата от дълъг сън или допълнителен сън през деня освен основния през нощта, може да показва повишен риск от сърдечносъдови проблеми с до 34% и с до 30% по-висок риск от ранна смърт по данни на Journal of Clinical Medicine.

Какво не бива да правите вечер преди сън

Изводът от проучванията и събраните данни е, че колкото по-дълга е следобедната ви дрямка, толкова по-голяма пречка би се оказала тя за нощния ви сън. Ако дремките ви траят между 10 и 20 минути, те не биха се отразили на нормалния сън.

* Консултирайте се с лекар, ако забележите промени в съня или нуждата от сън.

Коментирай