Здраве и красота

5 сока, които са много полезни за здравето

И вкусни

22.09.2021г. / 11 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво прави сока от нар специален, освен прекрасния му вкус? Тази напитка, приготвена от 100% плодове нар е богата на антиоксиданти, които намаляват вредите от свободните радикали. В ежедневието си, напитките, които най-често консумираме са вода, кафе, чай, сокове в кутия. Соковете в кутия не са здравословен избор по ред причини, но фрешовете приготвени от определени плодове, имат редица ползи за здравето. Вижте няколко идеи.

Портокалов сок – може да предотврати възпалението

Портокаловият сок има не само противовъзпалителни свойства, но според някои западни изследвания, редовната му консумация също се свързва с понижаване стойностите на LDL холестерола. Според проучване от 2017 година в списание Food & Function, портокаловият сок може да помогне за намаляване на възпалението в организма в резултат на консумацията на храни с високо съдържание на мазнини. Разбира се, важно условие е сокът да е пресен, а не да е от кутия.

Полезни храни за възстановяване на организма

Сок от сини сливи – за добро храносмилане

Сокът от сини сливи е пълен с антиоксиданти, калий и фибри. Също така съдържа и здравословни количества от естественото слабително средство, наречено сорбитол, което може да помогне за регулиране на храносмилателната система, особено ако страдате от запек.

Гроздов сок – за добра мозъчна функция

Вкусният гроздов сок е полезен източник на антоцианини, антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция. В проучване, което е проведено през 2017 г. и публикувано в European Journal of Nutrition, учените са анализирали възрастни хора, които са пили гроздов сок всеки ден в продължение на 12 седмици. Резултатите от тестовете показали подобрение на паметта. В допълнение, сокът от грозде е полезен при анемия и засилва имунитета.

Сок от червена боровинка – за здрава храносмилателна система

Боровинките съдържат фитохимикали, за които се смята, че могат да подобрят храносмилането. Също така съдържат омега 3 и 6, имат противовъзпалителни свойства. Според редица западни изследвания, малките червени плодове могат да помогнат за елиминирането на бактерията H. pylori в стомаха, която е отговорна за появата на рак на стомаха и язви.

Свързани статии

Избирайте сокове, които съдържат 100% червени боровинки, като такива напитки може да се намерят в магазините за здравословно хранене.

Зеленчуков сок – може да помогне за намаляване на риска от рак

Добра новина за любителите на доматения сок. Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който може да намали риска от рак на простатата и други видове рак, смятат учени. Когато си приготвяте пресен зеленчуков сок, добавете към доматите и други зеленчуци, като стръкове селъри, листа зеле, спанак, маруля, зелени подправки. Така получавате повече витамини, минерали и фибри. Избягвайте соковете в кутия, тъй като те може да съдържат натрий, захари, консерванти.

Коментирай
Свободно време