Здраве и красота

Грешки, които допускаме, когато се опитваме да свалим холестерола

Погрешни схващания за холестерола

20.09.2021г. / 11 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Холестеролът е важен за организма. Той не е вреден или опасен, когато е в допустими стойности. Благодарение на холестерола се извършват редица процеси в организма – синтез и транспорт на ензими, хормони, за усвояване на мастноразтворими витамини, като витамин D, А, К, Е.

Природни начини да намалите нивата на холестерол

Когато обаче холестеролът надвиши допустимите стойности в кръвта, тогава рискът от сърдечносъдови и други здравословни проблеми се покачва. Необходимо е да промените начина си на живот и храненето си, за да понижите холестерола.

Именно в стремежа за понижаване на холестерола много хора допускат някои често срещани грешки. Ето кои са те.

Избягвате диетичния холестерол

Схващането, че консумацията на богати на холестерол храни ще повиши холестерола в кръвта, е широко разпространено. Затова и вероятно преустановявате приема на такива храни с лоша слава. Диетичният холестерол обаче е ваш приятел. Консумацията на храни, съдържащи диетичен холестерол, може да помогне за балансирането на цялостния холестерол в кръвта. Те поддържат оптимални нива на лош и добър холестерол в тялото. Такъв вид холестерол се съдържа например в яйцата.

Чести грешки, които хората правят при висок холестерол

Онова, което наистина трябва да ограничите, за да свалите холестерола, са трансмазнините, наситените мазнини, хидрогенираните мазнини.

Изключвате мазнините изцяло

Още една често срещана грешка, която много хора, борещи се с висок холестерол правят – да изключат мазнините изцяло от храненето си. Това е огромна грешка, защото без мазнините редица процеси в тялото са неосъществими. Ако изключите тотално мазнините от храненето си, ще навредите на здравето си. Консумацията на вредни мазнини повишава холестерола, но полезните поли- и мононенаситени мазнини са есенциални за нормализирането на холестерола.

Не консумирате достатъчно фибри

Фибрите имат природно въздействие върху лошия холестерол, като го понижават. Консумацията на повече зеленчуци и плодове, зърнени и пълнозърнести храни балансира холестерола по натурален начин. Наблегнете на овесените ядки, овеса, ечемика, банани, ябълки, горски плодове, зеле, спанак, броколи, моркови, грах, леща, боб, царевица. Всички тези храни са с високо съдържание на фибри.

Заболявания, до които може да доведе високият холестерол

Не се движите достатъчно

Редовната физическа активност има свойството да понижава холестерола. Колкото по-активен начин на живот водите, толкова по-оптимални ще са нивата на холестерола. Редувайте кардиотренировки със силови тренировки. Най-добрите дейности за понижаване на холестерола са тичане, бързо ходене, каране на колело, плуване, упражнения с гирички, тежести, ластици за съпротивление, собствено тегло, аеробика.

Пиете алкохол и коктейли

Една от най-честите грешки в храненето е неглижирането на течните калории и вида им. Ако се ограничавате в храненето, но редовно консумирате алкохол или алкохолни коктейли, те може да са в основата на високия ви холестерол. Алкохолът претоварва черния дроб, като го кара да произвежда и складира повече холестерол. В допълнение алкохолните напитки повишават и кръвната захар.

4 мита за холестерола – развенчани

Не консумирате достатъчно протеини

Протеините са нужни, за да усвоите здравословните мазнини. Храните с високо съдържание на фибри също. Ако консумирате твърде много протеини и то не толкова полезни, холестеролът може да се повиши и обратно – ако се храните с чисти полезни протеини, холестеролът се балансира.

Пушите

Тютюнопушенето е една от главните предпоставки за висок холестерол. Пушенето има отрицателни ефекти върху нивата на холестерола, защото предизвиква клетъчни дисфункции, нарушаващи естествените процеси на обмен на веществата, възпаления, тромбози, оксидативен стрес.

Коментирай