Здраве и красота

Трябва ли да избягвате плодовете с високо съдържание на захари?

Кои са най-сладките и захарни плодове?

05.10.2021г. / 17 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са полезна и незаменима храна във всеки хранителен режим. Когато обаче се опитвате да отслабнете, популярен метод за постигане на целите е ограничаването на плодовете с високо съдържание на захари и прости въглехидрати. По този начин резултатите се постигат наистина по-лесно, но лишавате организма си от ценни хранителни вещества.

Полезни плодове за здравето на сърцето

Когато става дума за консумация на захар, трябва да се има предвид начинът, по който захарта е включена в храната, според Раян Нгуйен, диетолог и специалист по спортно хранене, цитиран от realsimple.com. Той смята, че плодовите захари и добавената захар в храната не трябва да се поставя под общ знаменател, защото плодовете, съдържащи естествени захари влияят по различен начин на теглото и здравето от храните с добавена захар, като десерти и подсладени напитки.

Според него най-здравословният избор по отношение на храненето е ограничаването на храните с добавена захар. Изключването на плодовете, приравнявайки ги към останалите вредни храни, е грешка.

Защо захарите, съдържащи се в пресните плодове, не са вредни?

Видът на въглехидратите и захарите в плодовете не е еднакъв с този на добавената захар. Една от съществените разлики между плодовете и останалите добавени захари е, че плодовете внасят и фибри, вода, витамини, минерали и антиоксиданти в допълнение към въглехидратите, които съдържат. Това означава, че човек не получава същата реакция към захарите в плодовете, каквато би получил при консумация на същия грамаж сладкиши и десерти, съдържащи добавена захар.

Плодове за отслабване – най-добрите сред тях

Изследванията сочат, че средностатистическият модерен човек не консумира достатъчно плодове в ежедневието си, казва диетологът Ниджа Сафо в свое интервю, цитирано от realsimple.com.

И двамата диетолози са единодушни, че когато трябва да се внимава с консумацията на плодове, на фокус трябва да са сушените и консервираните плодове, защото в тях може да има добавена захар. Сушените плодове често се обработват с допълнителни захари, действащи като подобрители на вкуса и консерванти. Четенето на етикетите е от голямо значение. Ако в описанието на продукта присъстват съставки, като глюкоза, декстроза, малтодекстрин, глюкозо-фруктозен сироп, нектари, сиропи, захароза, захарни подсладители и алкохоли, избягвайте тези плодове.

Кои са плодовете с най-високо натурално съдържание на захари?

Грозде

Плодове и зеленчуци, които пречат на диетата

В една чаша грозде се съдържат около 16 г захари, което е 10% от дневната нужда на организма. То е много богато на витамин К.

Череши

В една чаша череши се съдържат около 17 г захари, 10% от дневната нужда от фибри, както и мед, калий, витамин С.

Манго

Мангото е сред най-сладките плодове, които хората на диета избягват. То съдържа около 14 грама захари за 100 грама плод. В една чаша манго се съдържат цели 23 грама захари, което е наистина много, но пък мангото е богат източник на фибри, витамин С, А и Е, заради които не трябва да се плашите от него и да го избягвате.

Важни причини да ядете повече жълти плодове

Свързани статии

Нар

В 100 грама нар се съдържат около 14 грама захари. Богат е и на фибри, както и витамините С и К.

Банани

В 100 грама банани се съдържат около 12 грама захари, освен фибри, витамин С, калий, калций, магнезий.

Боровинки

В 100 грама боровинки се съдържат 10 грама захари. Една чаша боровинки съдържа приблизително 15 до 18 грама захари, както и антиоксиданти, множество фибри, витамините С и К.

Колко захар съдържат различните плодове

Макар и с високо съдържание на захари, тези плодове не трябва да бъдат тотално изключвани от менюто. Те са богат източник на ценни хранителни вещества и елементи, имащи пряко отношение към здравето. Ако имате здравословни причини да намалите приема на въглехидрати, внимавайте с количествата плодове, но не ги изключвайте.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 2 години )
Свободно време