Здраве и красота

Мускулни спазми – какво подсказват за здравето ви

Крампите се предизвикват вследствие на различни промени в организма

25.06.2020г. / 05 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В някакъв момент от живота си вероятно всеки човек е изпитвал мускулни спазми или крампи. Те са изключително неприятни и могат да са силно болезнени. Мускулни спазми могат да настъпят в крайниците, най-често в краката, но могат да се случат и на всички останали части от тялото.

Въпреки че да получиш мускулен спазъм не се смята за сериозна причина за безпокойство за здравословното състояние, честата им поява и нарастващата болезненост може да подсказват за подлежащ здравословен проблем, който предизвиква спазмите.

За какво могат да подсказват мускулните спазми?

Прекалили сте с натоварването

Понякога надценяваме възможностите на тялото си. Независимо дали правим упражнения, тренираме нещо или работим в градината, можем да претоварим мускулите си, което да доведе до крампи и болезнени спазми, потрепвания и усещане за тръпнене. Не трябва да забравяме, че мускулите имат капацитет на работа и се нуждаят от почивка, за да не се увредят мускулните им влакна.

Видове коремни болки – за какво подсказват?

В основата може да е диск от гръбнака

Когато някои от гръбначните дискове е възпален, изместен, контузен, налице е дискова херния или някакъв друг проблем, е възможно да се получи притискане или дразнене на нерв, който да провокира спазми в околните или дори далечните мускули. Възможно е и изтръпване, болки в краката или ръцете в зависимост от това кой прешлен е засегнат.

Заболяване на периферен кръвоносен съд

Ако в кръвоносен съд се натрупат плаки се получава удебеляване на стената на съда или запушване, които блокират нормалния поток на кръвта. Вследствие на това мускулите и тъканите могат да страдат от намалено снабдяване с кислород и хранителни вещества, като спазмите са следствие от този проблем.

Снимка: iStock

Кога менструалните болки са нормални и кога не?

Умора

Умората може също да окаже влияние върху мускулатурата, дори на фината, например мускулите около очите. Когато сте много уморени, клепачите ви могат да започнат да потрепват. Това се случва заради преумората и изчерпания запас от хранителни вещества и енергия. Консумацията на кофеин също може да е в основата. Стресът е друг фактор, който може да се отрази на периферните нерви.

5 признака, че менструалните ви крампи не са нормални

Прием на диуретици

Ако се налага да взимате диуретици заради високо кръвно налягане или подуване на крайниците вследствие задръжка на течности, трябва да знаете, че тези медикаменти могат да предизвикат електролитен дисбаланс. Когато нивата на калий и натрий в организма намалеят, мускулите могат да започнат да изпитват затруднения и да се появят крампи.

7 причини за поява на крампи

Извършвате повтарящи се движения

Повтарящите се движения или застиването на крайници в определена позиция заради спецификата на работа, например държането на мишката на компютъра, удрянето на тенис топка с ракетата или свиренето на музикален инструмент, могат да предизвикат мускулни спазми. Случва се заради продължителното повтарящо се действие, което кара крайниците ви да се сковават в определена позиция, а мускулите са напрегнати през цялото време на изпълнение на даденото движение. Затова е важно от време на време да сменяте позицията на крайниците си и да се опитвате да ги отпуснете, за да избегнете схващания и болка.

Коментирай
Свободно време