Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да доставя достатъчно енергия, да е богата на ценни хранителни вещества и да съчетава всички здравословни компоненти – протеини, въглехидрати, фибри, полезни мазнини

Невинаги закуската обаче е толкова здравословна, колкото си мислим. Дори да закусвате със зърнена закуска всяка сутрин, това не означава автоматично, че се храните здравословно. В много готови зърнени закуски, миксове с овесени ядки или гранола, се съдържат големи количества добавена захар. Макар да са вкусни и представяни като здравословни, тези закуски съвсем не са такива. 

10 рецепти за бърза и здравословна закуска

Според healthline.com, най-лошата закуска е тази, която е заредена с добавена захар. Добавените захари към закуската са честа практика в съвременните готови предложения. Те са част и от домашно приготвените закуски, тъй като имат цялостно присъствие в съвременната диета. 

Закуските с високо съдържание на захари могат да доведат до възпаления в тъканите, а те от своя страна да станат предпоставка за различни заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични дегенеративни заболявания, пише още healthline.com. 

Сред страничните ефекти от закуски, богати на добавени захари, са високо кръвно налягане, омазнен черен дроб, диабет, възпаления, сърдечносъдови инциденти. 

Грешки, които допускате в здравословната закуска

Ако избирате да закусвате със зърнени закуски е от изключително голямо значение да четете внимателно етикетите. Избирайте закуски, които не съдържат добавена захар. Ако любимата ви закуска е зърнената, предпочетете такава без добавена захар, например пълнозърнести овесени ядки без добавени примеси. Ако искате да подсладите закуската си, просто добавете няколко парченца пресен плод. Това е по-добрият избор. 

Палачинките са друга популярна закуска, която е вредна. Дори да приготвите тестото за палачинки с алтернативно на рафинираното пшеничено брашно, добавянето на конфитюри, шоколади, сладка прави закуската ви нездравословна и потенциално скъсяваща продължителността на живота заради рисковете от заболявания, които крие. В палачинките се съдържат наситени масла, включително краве масло, кокосово масло, ядкови масла, които могат да доведат до повишаване на теглото, холестерола и триглицеридите в кръвта.

6 причини защо да закусвате яйца

Още по темата

Палачинките могат да съдържат преработени съставки, особено в готовите миксове. Те са богати на захари, предизвикващи възпаления и създаващи условия за отключване на диабет и сърдечносъдови заболявания. 

Преработените меса, колбасите,  надениците, беконът също са популярен избор за закуска от милиони хора по света. Те са много богати на консерванти, наситени мазнини и соли. Комбинацията от тези иначе допустими за влагане вещества имат потенциални рискове за сърдечносъдовата система. Редовната и изобилна консумация на преработени меса на закуска може да доведе до сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни заболявания, потенциално скъсяващи продължителността на живота.

Най-добрите закуски, когато искате да отслабнете

За да сте спокойни, че закуската ви е здравословна и ви доставя всички необходими ценни хранителни вещества за вашето здраве, включете повече плодове, зеленчуци, неподсладени овесени ядки, пълнозърнести храни, яйца, авокадо, маслини. Избягвайте продукти с добавени захари, сол и наситени мазнини.