Здраве и красота

Пресни или сготвени моркови - кой вариант е по-здравословен?

Как да консумираме морковите, за да извлечем ползи за здравето

02.10.2021г. / 05 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Морковите са много полезен кореноплоден зеленчук. Те са невероятен източник на бета-каротин – антиоксидант с голямо значение за здравето на очите, кожата, косата, кръвоносните съдове, нервната система. 

Свикнали сме да смятаме, че пресните зеленчуци и плодове са винаги по-здравословен избор от сготвения им вариант. Наистина ли е вярно това твърдение? Можем ли да сравним ползите за здравето от пресните моркови и сготвения им вариант?

Храни, които никога не трябва да ядете сурови

Морковите са чудесен пример за това как един и същи продукти може да има различни ползи за здравето, когато е поднесен по различни начини. 

Пресните моркови са много богати на витамините А, С, К, минералите калций, желязо, както и множество фибри. Според клиника Кливланд, антиоксидантите в морковите помагат не само за зрението, но и в борбата с образуването на ракови клетки. Те са много важни и за сърдечносъдовата система, намалявайки риска от редица сърдечносъдови заболявания. 

Наличието на витамини, минерали и антиоксиданти, както и въздействието им върху организма, зависят от това как се консумират продуктите и как са приготвени. Готвенето има най-голямо влияние върху бета-каротина и витамин С. 

Как готвенето влияе на хранителните вещества в морковите?

Процесът на готвене може да повлияе върху качествата на хранителните вещества в морковите, според Scientific American, цитиран от healthdigest.com. При готвене, клетъчните стени на съединенията в морковите се разрушават. Това позволява на тялото ни да абсорбира веществата в тях по-лесно, отколкото ако бъдат консумирани сурови. Ако морковите се варят или готвят на пара, техните нива на антиоксиданти се повишават многократно, особено на каротеноидите. 

Как се променят калориите при готвене на някои храни

В изследване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry се казва, че варените моркови имат много по-високи нива на каротеноиди, които играят съществена роля за имунната система в сравнение с пресните моркови. 

Свързани статии

Друго проучване от 2003 година, публикувано в European Journal of Nutrition, отново цитирано от healthdigest.com, се казва, че бета-каротинът се абсорбира много по-добре след термична обработка. Това важи и за много други зеленчуци освен морковите, при които след варене и готвене на пара се усилват влиянията на хранителните вещества в тях. 

Негативни ефекти от процеса на готвене

Докато готвенето подсилва качествата и влиянието на каротеноидите в морковите, то може да повлияе негативно върху витамините в тях. Морковите са богати на витамин С, А и К, които след термична обработка губят част от влиянието си заради нагряването. Затова е добре да редувате консумация на пресни с готвени моркови. Това ще позволи на организма ви да се сдобие с всички необходими хранителни вещества. 

Различните видове мазнини и как да ги използваме правилно?

Ако мислите, че с готвенето на зеленчуците няма да си набавите нужните количества витамин С – не се притеснявайте. Специално този витамин се среща в много голям брой плодове и зеленчуци. Ако се храните разнообразно всеки ден, наблягайки на пресните плодове и зеленчуци, няма да се лишите от нужните количества витамин С. 

Коментирай
Свободно време