Здраве и красота

Диета срещу запушени пори и мазна кожа

С какво да не се храним, за да имаме красива и здрава кожа

30.09.2021г. / 07 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната кожа и запушените пори са един от най-често срещаните проблеми с кожата. Те са предпоставка за акне, поява на черни точки, комедони, кожни възпаления. Лъщенето на кожата е допълнителен неприятен ефект, който понижава самочувствието и пречи на задържането на грима.

Най-големите грешки при нисковъглехидратна диета

Диетата и храненето имат връзка със състоянието на кожата. Неправилното хранене може да влоши здравето на кожата и да създаде предпоставки за омазняване, прекомерна секреция на себум, запушване на порите, акне.

За да намалите омазняването и запушването на порите е важно да преминете към дългосрочна диета, която да превърнете в свой начин на живот. Тази диета има положителни ефекти както за кожата, така и за целия организъм, защото изключва редица вредни храни.

Кои са факторите, които предизвикват омазняване и запушени пори?

Една от най-често срещаните причини за повишена секреция на мастните жлези и запушването на порите на кожата са хормоните. Различни хормонални дисбаланси имат отношение към повишаване на секрецията на себум, предизвикващ запушване на порите. Високите нива на тестостерон и инсулин са сред най-честите причини за хормонално предизвикано омазняване на кожата. Консултирайте се с лекар, за да проверите дали нивата на тези хормони са в норма или не.

Запушването на порите се случва заради наслагване на кожни клетки, мръсотия, себум в порите, което причинява тяхното запушване, създавайки условия за възпаления.

Кетодиетата може да подобри състоянието на кожата

Каква диета е добре да се спазва, за да се намали омазняването и запушването на порите?

Най-важно е да знаете какво не трябва да ядете, ако страдате от мазна кожа и запушени пори. Някои храни имат негативен ефект върху кожата, като повишават секрецията на себум, което създава допълнителни условия за запушване на порите и поява на възпалено акне.

Храни с висок гликемичен индекс

Тъй като инсулинът е един от хормоните, имащ отношение към омазняването и запушените пори, храните, които предизвикват рязко повишаване на този хормон е добре да се ограничат.

Сред храните с най-висок гликемичен индекс са рафинираните въглехидрати, захарните изделия, сладкиши и десерти, тестени изделия от бяло рафинирано брашно, царевични сиропи и нишесте, някои плодове и зеленчуци (картофи, диня, пъпеш, ананас, тиква, маракуя), бял ориз.

Еднодневна прочистваща диета срещу акне

Млечни продукти

Консумацията на млечни продукти може да предизвика повишено омазняване и запушване на порите. Млечните продукти и изделия са с високо съдържание на наситени мазнини и са висококалорични. Това създава предпоставка за повишена стимулация на мастните жлези, водеща до запушване на порите. Сред млечните продукти с най-високо съдържание на мазнини, са сиренето, кашкавалите в цялото им многообразие, маслото, сладоледът, сметаната. Те са изпълнени и с естествени захари (лактоза) и могат да повлияят върху нивата на хормоните.

Преработени храни

Преработените храни са силно рафинирани и с добавени вещества, които подобряват текстурата, вкуса, цвета им. Те не са здравословни нито за кожата, нито за организма въобще. Колкото по-малко преработени храни консумирате, толкова по-здрава и сияеща кожа бихте могли да имате. Повечето преработени храни са с висок гликемичен индекс, защото макар да са солени, много от тях съдържат добавени захари под някаква форма.

Дерматолози съветват как да се храним при различни кожни проблеми

Пържени храни

Пържените храни са много богати на трансмазнини и наситени мазнини. В много от случаите, особено ако се храните навън, пържените храни се приготвят с нискокачествени и силно преработени масла и мазнини, често използвани многократно. Това прави храната, приготвена по този начин, силно нездравословна и вредна. Пърженото е вредно за кожата и за целия организъм. Изключете или сведете до минимум пърженето в диетата си. Ако пържите храна, постарайте се това да се случва със здравословни масла.

Сол

Ограничаването на солта в диетата е съществен момент за здравето, в това число и здравето на кожата. Прекомерната консумация на сол води до повишена секреция на себум и е предпоставка за запушване на порите на кожата. Кожата изглежда подута и изопната вследствие на задържаните течности в тялото заради излишните количества сол.

Как храната влошава състоянието на кожата ни

Миди

Мидите съдържат йод. Ако консумирате големи количества йод заради често похапване на миди и морски дарове, това може да предизвика раздразнения по кожата, секреция на себум и акне. Скаридите, омарите, раците, стридите и много други морски дарове могат да съдържат високи концентрации на йод.

Шоколад

Шоколадът съчетава двете съставки, имащи възпалителен характер за кожата – въглехидрати (захари) и мазнини. В допълнение той е богат и на кофеин, който провокира секрецията на себум. Всички тези съставки омазняват кожата и създават условия за запушване на порите.

Коментирай