Здраве и красота

10 трика за намаляване на тъмните кръгове и торбичките под очите

Как да прикрием умората и следите от недоспиване

30.05.2022г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Процесите на стареене са нещо нормално и всеки преминава през него с различно темпо, по различен начин. Торбичките под очите и тъмните кръгове са част от този процес. Те могат да се дължат и на ген, неправилно хранене, дехидратация, недоспиване, недостатъчна грижа за кожата.

При майките, които наскоро са родили, торбичките и сенките под очите също са често срещан естетичен проблем заради недоспиването и умората. Суетните дами със сигурност не искат умората да личи и да загрозява лицето им, затова ще им предложим няколко лесни трика, с които да подобрят състоянието на кожата си. 

Много е важно да внимаваме с консумацията на захарни изделия, сол, алкохол, защото могат да са основна причина да сме подпухнали в зоната на околоочния контур.

Хубавото е, че у дома можем да се погрижим за минимизирането на тъмните кръгове и торбичките. Вижте 10 идеи за повече красота.

Нощни навици за по-красива и здрава кожа без бръчки

Краставици на колелца. Този зеленчук има изсветляващи и леко стягащи свойства. Когато са леко изстудени в хладилника, краставиците помагат и да намалим усещането за умора в очите. Приложете колелцата върху торбичките и тъмните кръгове и оставете да действат 10 минути. След това изплакнете с хладка вода и приложете подходящ крем.

Бадемово масло с лимонов сок. Бадемовото масло е силно подхранващо и омекотяващо, докато лимонът изсветлява кожата. Комбинирайте 1 чаена лъжичка бадемово масло с няколко капки пресен лимонов сок, разбъркайте ги и нанесете върху торбичките/тъмните кръгове. След 10 минути изплакнете с хладка вода и нанесете подходяща козметика.

Есенни маски с тиква за блестяща кожа

Розова вода. Розовата вода може да успокои и подмлади уморената кожа в зоната на околоочния контур. Подобно на краставицата, тя има лек и приятен стягащ ефект.

Домати. Те са с високо съдържание на ликопен – вещество, за което се смята, че помага на кожата да бъде еластична, по-мека, както и че намалява появата на тъмни кръгове под очите. Приложете резен домат в проблемните зони. След 15 минути изплакнете и нанесете подходяща козметика.

3 причини да ползваме маски за околоочен контур и пачове

Торбички чай. Правят чудеса при подпухнали клепачи, а чаят в тях е богат на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Следващия път когато си приготвите зелен или билков чай на торбички, поставете торбичките в хладилник. След като се изстудят ги приложете за няколко минути като студен компрес.

Картофи. Те съдържат витамин С, който е чудесен за синтеза на колаген, за насърчаване на по-здрава, по-млада кожа. Трябват ви няколко тънки резена, които да приложите за около 10-15 минути върху торбичките и тъмните кръгове. След това изплакнете и приложете подходяща козметика.

Студено мляко. Млечните продукти като млякото са чудесен източник на витамин А, който е важен витамин за здравето и красотата на кожата. За тази грижа може да ползвате прясно или кисело мляко. Ако предпочитате прясно, потопете два памучни тампона в него и ги приложете като компреси. Киселото може да нанесете като маска.

Свързани статии

Портокалов сок. Той е богат на витамини А и С, и се смята, че може да помогне за премахването на тъмните кръгове под очите ви. Важно е да ползвате фреш, не сок от кутия. Приложете го като компрес с памучни тампони и след 10 минути изплакнете.

Витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали, които причиняват появата на бръчки. Нанесете малко количество от витамина в зоната около очния контур (вечер) и при добра поносимост оставете да действа цяла нощ.

Кокосово масло. Нежна грижа при тъмни кръгове под очите, като същевременно забавя появата на нови бръчки. Може да го прилагате вечер, 1-2 пъти седмично.

Снимка: iStock