Здраве и красота

Какво се случва, ако прекалите с листните зеленчуци?

Потенциални рискове за здравето от прекомерна консумация на зеленолистни

26.10.2021г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците са едни от най-полезните продукти, които природата може да ни предложи. Разнообразието им дава на организма богата палитра от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Различните видове зеленчуци доставят на тялото различни по количество и вид хранителни вещества. Ето защо диетата с разнообразни зеленчуци всеки ден дава възможност на организма да си набави всичко необходимо.

6 неща, които се случват, ако ядете твърде много месо

Листните и тъмнозелените листни зеленчуци са сред първенците по здравословни показатели. Според healthline.com, те изобилстват от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Подходящи са за директна консумация в сурово състояние, както и сготвени на пара, варени, печени и като част от редица рецепти.

Листните зеленчуци са изключителен източник на витамините А, С, К, група В. Богати са на фолиева киселина. С много високо съдържание на фибри са, което ги прави прекрасни за храносмилателната система.

Листните зеленчуци са много бедни на калории, което ги прави идеални за всяка диета. Можете да изядете големи количества от тях всеки ден, без да се страхувате за фигурата си. Именно това може да крие някои потенциални рискове за здравето – количеството.

Признаци, че ядете твърде много сирене и кашкавал

Но както с всяка полезна храна, така и с листните зеленчуци трябва да се внимава. Прекомерната консумация на тъмнозелени и листни зеленчуци може да крие някои не толкова приятни странични ефекти. В по-тежки случаи може да се стигне и до сериозни състояния.

Какви са потенциалните рискове от прекомерна консумация на листни зеленчуци?

Повечето тъмнозелени и листни зеленчуци са много богати на витамин К. Този витамин е мастноразтворим, което означава, че в големи количества той може да е изключително токсичен. Ако се консумира твърде много и прекалено често, витамин К се свързва с проблеми с кървенето и съсирването.

Когато има дефицит на витамин К в организма, тялото може да има затруднения в съсирването. Когато витамин К е в излишък в тялото, това може да предизвика токсичност.

Свързани статии

Какво се случва с тялото, ако ядете твърде много яйца?

Сред по-безобидните странични ефекти от прекомерната консумация на листни зеленчуци, са подуването, газовете, диарията, запекът, спазмите в коремната област, проблеми с храносмилането. Дължат се на изобилието от фибри, с които храносмилателната система не може да се справи, когато са в големи количества, тъй като са неразтворими.

Ако обаче количеството погълнати листни зеленчуци е прекалено голямо, то количеството на витамин К потенциално също би се оказало твърде високо. Ето защо в такива случаи съществува риск от предразположение към кръвоизливи или образуване на тромби, пише Medical News Today.

Вероятността да погълнете толкова голямо количество листни зеленчуци, че да се случат тези сериозни странични ефекти, е малка. Въпреки това, ако сте сред хората, които много обичат тези зеленчуци и са склонни да преядат с тях, имайте предвид потенциалните им странични ефекти.

Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много млечни продукти?

Коментирай