Здраве и красота

Как орехите правят кожата по-красива и здрава

Осигуряват ѝ важни хранителни елементи

06.10.2021г. / 11 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че според сайта brightside.me консумацията на половин чаша орехи на ден може да понижи нивата на холестерола и да повлияе на цялостното ни здраве? Това са едни от най-полезните ядки за здравето на мозъка, сърцето, но и за кожата. Ако обичате да ги хапвате, вижте как ѝ помагат да бъде по-здрава и красива.

Могат да предотвратят преждевременното стареене

Орехите са с по-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с останалите ни познати ядки. Ролята на антиоксидантите е да предпазват кожата ни от увреждане на околната среда, слънцето, стреса. Консумацията на няколко ореха на ден може да помогне за предпазване на кожата от фотостареене и като цяло да ѝ помогне да изглежда по-млада за по-дълго.

Орехите са богати на витамини от групата В, които могат да помогнат за намаляване на пигментацията на кожата. Също така тези витамини подпомагат тялото да синтезира здрави нови кожни клетки. Не на последно място, орехите ни осигуряват друг важен за здравето и красотата на кожата витамин – витамин Е.

10 съставки, които се борят с бръчките и стареенето на кожата

За по-хидратирана кожа

Орехите са богат източник и на омега-3 мастни киселини, които са от решаващо значение за здравето на кожата. Мастните киселини спомагат за овлажняването ѝ, елиминирането на токсините. Всичко това забавя появата на бръчки и поддържа кожата добре подхранена и мека.

Грижат се за кожата отвътре навън

За добавянето на няколко ореха към дневното меню, освен че го прави по-питателно и здравословно, се смята, че може да допринесе за успокояване (освен ако нямате лекарска препоръка да не консумирате ядки) на определени кожни състояния като дерматит, акне. Някои микроелементи в орехите помагат за борба с възпалението отвътре навън, правейки кожата по-сияйна и намалявайки появата на пъпки.

По-малко тъмни кръгове и торбички под очите

Никоя жена не ги харесва, но тяхната поява се дължи не само на ген, умора и неправилна грижа, но и на неправилно хранене. Орехите съдържат витамин Е, който доказано намалява тъмните кръгове. Кои други витамини спомагат за намаляване и на торбичките под очите и се съдържат в ореховите ядки, вижте тук.

Свързани статии

Добро храносмилане – красива кожа

Още една причина да хапвате по-често орехи е, че те благоприятстват храносмилането, насърчават полезните бактерии в червата. Това от своя страна допринася за подобряване състоянието на кожата отвътре навън.

Нощни навици за по-красива и здрава кожа без бръчки

Имат ползи и за кожата на скалпа

Антиоксидантите и здравословните мастни киселини в ореховите ядки могат да помогнат за стимулиране на космените фоликули, правейки косата по-блестяща и здрава. В допълнение, важните хранителни елементи благоприятстват състоянието на кожата на скалпа, намалявайки сърбежа, появата на пърхот.

Коментирай