Здраве и красота

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

За повече красота

27.07.2022г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Тъмните кръгове и торбичките под очите са враг номер едно на красотата на нашето лице. Ген, умора, нездравословно хранене, здравословни проблеми, неправилна грижа за кожата… Всичко това може да причини тяхната поява.

От друга страна, знаем че е важно да приемаме ежедневно витамини, за да бъдем в добро здраве. Вижте кои от тях допринасят за здравия вид на кожата и имат благоприятно влияние върху тъмните кръгове и подпухналите клепачи. Важно! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Витамин С

Антиоксидантът витамин С е сочен за един от най-добрите витамини за здравето и красотата на кожата, включително и за намаляване на подпухването под очите и тъмните кръгове. Той е отлично решение, заради своите антиоксидантни свойства. Нашата кожа дължи своя стегнат и красив вид на колагена, който е един от най-важните протеини.

Храни, които да избягвате за кожа без бръчки

Витамин С допринася за синтеза на колаген. Дефицитът на витамина може да доведе до появата на тъмни кръгове под очите, вялост на кожата. Витамин С може да си набавите чрез консумацията на свежи плодове и зеленчуци, като той е и често срещана съставка в козметичните продукти за кожа.

Защо витамин Е е важен за кожата?

Витамини А и Е

Комбинацията от тези два витамина работи много ефективно върху тъмните кръгове под очите, смятат дерматолози. Благодарение на витамин А, кожата ни е свежа и подмладена. Той също така подпомага възстановяването на тъканите, защитава кожата от бръчки, изтъняване и ранно стареене, благодарение на своите антиоксидантни свойства.

Хранителни комбинации за по-добро усвояване на витамините и минералите

Не по-малко важен за нашата красота е витамин Е, който повишава ефективността на витамин А. Той спомага за подобряване на кръвообращението в зоната на околоочния контур, намалява вредите от свободните радикали, които те нанасят върху кожата ни.

Вкусни и полезни храни, които са богати на двата витамина са листни зеленчуци, яйца, тиква, сладки картофи, свински черен дроб, зехтин, плодове, ядки и други. Витамините също влизат и в състава на редица козметични продукти за околоочен контур.

5 етерични масла за торбички под очите

Витамини от групата В

Витамините от група B са чудесни за намаляване на подпухналите клепачи и тъмните кръгове, като за тях е известно, че спомагат и за намаляване задържането на излишни течности, което често е причина да сме подпухнали в лицето.

Свързани статии

Кои храни са богати на тях? Киселото мляко ни осигурява витамини В3 и В6. Спанакът съдържа B6, B9, орехите B1, B6 и B7) морските дарове и рибата В12. Витамин В12 спомага за синтеза на нови кръвни клетки, помага кожата да бъде мека, еластична и намалява появата на тъмните кръгове.

Витамин В3, който защитава кожата от всякакви неблагоприятни ефекти на слънчевите лъчи е важен и за доброто кръвообращение и се смята, че помага за намаляване появата на пигментни петна. В добри количества се съдържа в свинско месо, риба, пилешко, грах, гъби, фъстъци, авокадо и други.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време