Здраве и красота

6 успешни начина да намалите бръчките и фините линии

Как да върнете младостта на кожата си

16.10.2021г. / 05 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръчките и фините линии по кожата са нещо, което никоя жена не иска да вижда по лицето си, но те са неизбежни. Все пак има някои неща, които можете да направите, за да забавите стареенето и появата на гънки по кожата. С промяната в навиците и храненето можете да помогнете на кожата си да изглежда по-млада и свежа.

Ежедневни навици, които причиняват поява на бръчки

Имайте предвид, че тази статия е само информативна. Най-добре е да се консултирате с лекар дерматолог, който да ви посъветва за най-подходящата грижа за кожата ви, особено що се отнася до приложение на продукти против бръчки.

Пазете кожата си от слънчевата светлина

Стареещите процеси в кожата се ускоряват заради влиянието на слънчевата светлина. Вредните ултравиолетови лъчи състаряват кожата, създават условия за по-бърза поява на бръчки и фини линии. Заради това е от голямо значение да прилагате ежедневно слънцезащитен крем, дори през зимните месеци. Не забравяйте да включвате редовно слънцезащитата в рутината си, дори в дъждовни и облачни дни. Много хора правят грешката да поставят слънцезащитен крем само на плажа или през лятото.

Хидратирайте редовно

Колкото по-суха и дехидратирана е кожата, толкова по-податлива е на поява на бръчки и фини линии. Добре овлажнената кожа е по-еластична. Тя запазва тургора си. Остава блестяща и лъскава, сияеща и свежа. Ежедневното приложение на хидратиращи и овлажняващи продукти е съществено за грижата за кожата против бръчки и поява на фини линии.

5 от най-добрите масла против бръчки около устните

Подберете подходящите активни съставки против бръчки

Най-добре би било да се посъветвате с дерматолог кой продукт, с какви съставки и най-вече в какви пропорции и концентрации да изберете.

Някои активни съставки имат изключително благоприятно действие против бръчки и стареене. Сред тях са хидрокси киселините, ретинолите, млечната киселина, гликоловата киселина, коензим Q10, витамин С, който е мощен антиоксидант, стимулиращ синтеза и усвояването на колаген.

Съществува голямо разнообразие от кремове, серуми, тоници с подходящите съставки според типа кожа и нуждите ви.

Ретинолите и ретиноидите имат много ползи в изглаждането на фините линии и бръчките. Те стимулират обновлението на кожните клетки, като ускоряват обмена на клетките и премахването на мъртвите такива.

Гликоловата и млечната киселина имат немалко предимства, когато става въпрос за забавяне на стареенето на кожата. Тези киселини имат и много добри превантивни ефекти спрямо бръчките.

Какво не знаем за бръчките?

Антиоксидантите витамин С и коензим Q10 в комбинация с ниацинамид могат да бъдат още една допълнителна помощ в борбата с появата на фини линии и бръчки. Те стимулират обновлението на клетките, изглаждат несъвършенствата.

Свързани статии

Променете навиците си

Ежедневните ни навици имат косвено влияние върху състоянието на кожата. Те могат да създадат условия за поява на бръчки и фини линии. Липсата на здрав сън, стресът, употребата на пресушаващи сапуни и измиващи продукти са само част от вредните навици, които съсипват кожата всеки ден. Помислете върху това кои от тези вредни навици имате и кои можете да ограничите, за да подобрите състоянието на кожата.

Променете диетата си

Ако диетата ви е бедна на хранителни вещества, важни за кожата, променете това. Включете разнообразие от витамини, минерали, антиоксиданти, които имат изключително антистареещо влияние върху кожата. Консумирайте повече риба, морски дарове, полезни протеини (нетлъсти меса), яйца, зехтин, авокадо, броколи, моркови, тиква, домати, люти и сладки чушки, джинджифил, семена, ядки. Всички те са изключително ценни за кожата и помагат за справянето с бръчките.

Вредни навици, които предизвикват ранна поява на бръчки

Спете по гръб

Ако спите предимно по корем и настрани, това създава условия за поява на фини линии по кожата. Когато спите върху лицето си, това предизвиква намачкване на кожата за дълъг период от време през нощта. За да намалите този ефект, спете по гръб.

Коментирай
Здраве и красота