Здраве и красота

Ежедневни навици, които причиняват поява на бръчки

Неволни повтарящи се действия, които могат да ускорят процеса на стареене на кожата

22.12.2020г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръчките са един от най-големите врагове на красотата и младостта, които всяка жена би искала да избегне или поне да отложи максимално във времето. Не само напредването на възрастта е фактор в появата на бръчки. Някои ежедневни навици, за които не си даваме сметка, също могат да ускорят процеса на стареене на кожата. Ето кои са те.

Коя поза за сън причинява най-много бръчки?

Дъвчене на дъвка

Дъвченето на дъвка може да предизвика поява на бръчки. Това е така заради постоянното свиване на дъвкателните мускули. Възможно е да се появят фини линии около устата и носа.

Тичане

Може да звучи невероятно, но тичането може да предизвика поява на бръчки. То може да е вашият здравословен навик за поддържане на стройна фигура и добро състояние на тялото, но може да причини ранна поява на бръчки. Това се дължи на продължително прекарано време на открито под влиянието на ултравиолетовите лъчи. Бегачите рядко използват слънцезащитен крем, което прави кожата податлива на увреждания от слънцето.

Гледането в екрана на телефона

Взирането в смартфоните предполага една извита поза на шията с брадичката надолу, което създава бръчки и фини линии по врата и долната част на лицето. В допълнение неволното присвиване на очи, когато гледате в телефона си ускорява появата на бръчки около очите.

Как да забавим появата на бръчки около очите?

Не носите слънчеви очила

Ако не сте любители на слънчевите очила, вероятно присвивате очи и докато сте навън. Този неволен навик, който слънчевите лъчи ви карат да имате всеки ден, дори през зимата, причинява ранна поява на бръчки най-вече около очите, челото, носа.

Пиете със сламка

Пиенето със сламка предполага свиване на устните, което създава условия за поява на фини линии и бръчки в назолабиалната област, тоест около устните и носа. Ако го правите често, опитайте се да изкорените този навик. Честата употреба на сламка вреди и на природата, освен на кожата ви.

Вредни навици, които предизвикват ранна поява на бръчки

Спане на една страна

Ако имате навика да спите предимно на една страна, това предизвиква притискане на кожата на лицето и шията по един и същи начин всяка нощ в продължение на часове. Този навик създава условия за поява на бръчки в различни зони на лицето.

Често повдигате вежди

Когато общувам е и разговаряме с хората около себе си, ние имаме неволни навици, които правим всеки ден без да се усещаме. Един от тези чести навици е повдигането на веждите и набръчкването на челото. Това предизвиква ранна поява на бръчки в тази област.

Най-честите митове за бръчките

Коментирай