Здраве и красота

5 вида алтернативна паста без брашно

Нисковъглехидратни варианти на пастата от рафинирано бяло брашно

25.10.2021г. / 06 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пастата е една от основните съставни части на италианската кухня. Любима е на милиони хора по цял свят, но за съжаление е печално известна с основния си недостатък – направена е от бяло брашно, което е високовъглехидратно и има потенциални вреди за здравето.

8 здравословни алтернативи на сладкишите

Консумацията на твърде много въглехидрати и комбинирането им с още захари може да причини здравословни проблеми, сред които наднормено тегло, затлъстяване, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет.

За щастие, има редица алтернативи на стандартната паста, които се приготвят със съставки, съдържащи сложни въглехидрати, които се усвояват по-бавно от рафинираните, съответно не причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар и не създават предпоставки за здравословни проблеми.

Кои са полезните алтернативи на пастата, които можете да опитате?

Паста от едамаме

Едамаме е соята в неузрялото ѝ състояние, докато семената ѝ са още в шушулката. Изключително богато е на растителни протеини, сложни въглехидрати и изобилие от фибри. От едамаме може да се приготвя брашно, с помощта на което се прави и чудна паста, алтернатива на тази от бяло брашно.

Полезни растителни алтернативи на протеините (галерия)

В 100 грама паста от едамаме се съдържат около 180 калории, 24 г протеини, 3,5 г мазнини, 20 г въглехидрати и 13 г фибри. За сравнение в същото количество паста от бяло брашно се съдържат 211 калории, едва 7 г протеини, 1 г мазнини, 43 г въглехидрати и 2 г фибри.

Паста от кафяв ориз

Кафявият ориз е алтернатива на белия и е много по-здравословен вариант. Той не е пречистен от хранителните му вещества, съдържащи се в обвивките на зърната. Това го прави по-полезен избор от белия рафиниран ориз. Кафявият ориз е чудесна суровина за приготвяне на брашно, от което се прави и паста. В пастата от кафяв ориз се съдържат 210 калории, 4 г протеини, 2 г мазнини, 43 г въглехидрати, 2 г фибри.

Паста от нахут

Нахутът е бобова култура с много високо съдържание на протеин и с нисък гликемичен индекс. Това го прави подходящ за страдащи от различни смущения в усвояването на въглехидратите, включително диабетици. Вкусът на нахута е прекрасен. Брашното от нахут е подходящо за приготвяне на различни тестени изделия, включително паста. В 100 г паста от нахут се съдържат приблизително 190 калории, 11 г протеини, 3 г мазнини, 35 г въглехидрати, 5 г фибри.

5 алтернативи на суперхрани

Свързани статии

Паста от киноа

Киноата е друга прекрасна алтернатива на стандартните брашна. Тя е много богат източник на магнезий, желязо, витамини от група В, антиоксиданти, цинк. Брашното от киноа е вкусна алтернатива за приготвяне на любимата ви паста. В 100 г паста от киноа се съдържат 200 калории, 5 г протеини, 1,5 г мазнини, 42 г въглехидрати и 1 г фибри.

Паста от леща

Брашното от леща е с много предимства. Подобно на едамаме и нахут, лещата е чудесен източник на протеини и фибри. С брашно от леща се приготвят редица тестени изделия. Не е нужно да се отказвате от любимата си паста, ако сте на нисковъглехидратна диета. Затова използвайте паста от леща. В 100 г от нея се съдържат около 180 калории, 13 г протеини, 1,5 г мазнини, 34 г въглехидрати и 6 г фибри.

Алтернативи на пастата, които не съдържат глутен

Коментирай