Здраве и красота

Реакционен косопад – среща се по-често при жените, но има решение и за него

Вижте коя терапия против косопад ще ви помогне да върнете здравината на косата си

21.10.2021г. / 15 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичам старите френски филми. Завладяващи ленти, които често ме карат да се замисля върху женствеността и нейните образи в лицата на актриси като Бриджит Бардо и Катрин Деньов. Дали женствеността се е променила много от тогава до сега? Вероятно да, но общото между тогавашната и сегашната, е в някои детайли, които абсолютно винаги ще считаме за символ на красота и част от женствеността ни – здравата, гъста коса с невероятен блясък.

Толкова е важно косата ни да бъде силна и жизнена, че сякаш понякога забравяме за това и занемаряваме грижите за нея, докато косопадът не се появи да ни напомни, че е време за промяна. За косопада няма възраст, но какви биха могли да са причините за появата му и как да го спрем?

Като жена, аз също държа косата ми да е красива и да запази своите здравина и плътност с напредването на възрастта. Преди няколко месеца забелязах, че косата ми пада по-интензивно – когато я мия, разресвам, дори забелязвах паднали косъмчета по раменете си, в ситуации, когато не я пипам. Тогава реших да потърся малко повече информация относно косопада и открих, че всъщност, за да намерим правилната терапия против косопад, е много важно да определим от какъв вид косопад страдаме.

Той може да бъде прогресивен – дължи се на хормонални промени, особено тези, свързани с менопаузата, може да е наследствен, характеризиращ се с изтъняване на косата, тя губи своята плътност. Прогресивният косопад се характеризира със загуба на коса в период повече от 6 месеца, оредяване в определени зони на скалпа. Среща се при двата пола.

Но има и реакционен или временен косопад, от който по-често засегнати са дамите. Моят се оказа от този тип. Как разбрах? Започнах да губя коса отскоро, космите падат на снопове основно, когато измивам косата (както ви споменах в предните редове), когато я докосвам, разресвам.

Това са част от белезите на този тип косопад, който може да възникне в резултат на климатични промени, бременност, твърде много отрицателни емоции и стрес, следване на диета, която е неподходяща, прием на определени медикаменти, хормонални нарушения, преболедуване от тежки инфекции с наличие на висока температура и други.

 

Бих искала да споделя малко повече за връзката между стреса и реакционния косопад, защото живеем динамично и често не се замисляме върху вредите, които той нанася върху нашето здраве и красота.

Когато сме подложени на стрес, човешкото тяло „изключва“ най-малко важните системи в опит да се възстанови. За жалост, това включва и структурата на косата. Всяка ситуация, която причинява високи нива на стрес, почти винаги се отразява негативно върху косата ни. Това е така, защото стресът предизвиква редица възпаления в организма ни, нанасяйки щети и на имунитета. Все фактори, които могат да доведат до загуба на коса, колкото и да не ни се иска това да се случва.

И когато преминаваме през чести периоди на стрес, не се храним здравословно, сваляме рязко излишни килограми или пък носим по-често косата си прибрана в опънати прически, се причиняват увреждания на космените фоликули.

При наличието на косопад първата мисъл, която ни минава е „ще остана без коса“. Притеснението ни е основателно, защото косата е част от нашата женственост и не искаме да губим от блясъка си. Но наличието на допълнителен стрес в такива периоди не улеснява ситуацията. Затова е важно да споделяме добрия опит, за да може той да достигне до повече хора и да им помогне.

За мен косата винаги е била издигната в култ и още от тийнейджърските си години я подхранвах с различни масла и маски. Това бяха моите ритуали, с които я поддържах здрава и красива.

В търсене на решения за реакционния косопад се доверих на терапията на René FURTERERTRIPHASIC Reactional. Цялостна грижа, като видимите резултати настъпиха при мен още месец след прилагането ѝ, като загубата на коса значително намаля.

Какво прави една терапия против косопад успешна или не чак толкова? Разбира се, активните съставки. В Triphasic Reactional те са съобразени с трите ключови етапа от жизнения цикъл на косата.

Първият е, че забавя косопада, благодарение на минералния комплекс Лотус™, като ограничава и клетъчния стрес, запазвайки баланса на скалпа. Знаем, че нежният масаж на скалпа действа благоприятно на кожата, космените фоликули, а и така помагаме на грижата против косопад да бъде по-ефективна. Екстрактът от пфафия заедно с есенциалните масла, спомагат за стимулиране на микроциркулацията и растежа на косата, разбира се, в допълнение с лекия масаж, за който ви споменах.

Вторият е ускоряването растежа на косата и третият е подхранване и енергизиране на косата с биотин, пантенол, витамин В3, метионин, цинк и мед.

Прилагането на Triphasic Reactional е един лесен ритуал против реактивен косопад, който има доказана ефективност още от първия месец след началото на употреба. Удоволствието от тази терапия за здрава и красива коса се допълва и от удобния начин за ползване. Не си представяйте всекидневни мазания, които усложняват и без това забързаното ни ежедневие.

Triphasic Reactional представлява сет с удобни малки ампули, като от тях нанасях само 1 път седмично в рамките на 3 месеца, без да отмивам. Ден след ден, усещах как косата ми става по-силна и по-здрава.

Към тях добавих и стимулиращия шампоан TRIPHASIC, обогатен с етерични масла, както и стимулиращия растителен концентрат COMPLEXE 5 (грижа преди шампоана), които са чудесно допълнение към терапията против косопад – реакционен и прогресивен.

Ще се върна малко назад в предните редове, за да споделя няколко прекрасни продукта и за прогресивния косопад. Може би всеки има познат, приятел или близък, който страда от този вид косопад или пък вашият тип ще се окаже такъв.

Решението за прогресивен косопад е TRIPHASIC PROGRESSIVE – не само забавя загубата на коса, но спомага за растежа на нови косми. Лесно нанасяне, а сред активните съставки са биотринин, екстракт от пфафия, есенциални масла от портокал и лавандула, екстракт от женско биле, хидролизиран екстракт Curbicia.

Докато всяка жена има своите трикове за разкрасяване и не разкрива всичките напълно, то има такива, които са създадени, за да бъдат споделени. Защото в красотата си никога не сме сами, а се радваме на подкрепата на доказани козметични брандове.

В моя случай, René FURTERER е верният ми съюзник от години под една или друга форма. Не само заради качествените съставки в продуктите, а най-вече за това, че ми напомня по деликатен начин за френския разкош - еталон в представите ни за женска красота.

Снимки: René FURTERER

Коментирай