Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете захар преди сън

Защо простите въглехидрати и добавени захари не са добра идея преди лягане

19.10.2021г. / 18 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от любимите утешителни занимания на милиони хора по света е похапването на нещо сладко преди лягане. Всички знаем, че консумацията на храни, съдържащи захар късно вечер, води до напълняване. Но захарите в този диапазон на денонощието имат още негативни влияния върху здравето.

Какво се случва, ако ядете захари преди лягане?

Захарта има отрицателни ефекти върху здравословното състояние по всяко време на денонощието. Добре е тя да се избягва и да се консумира само в краен случай при поводи или в много малки количества и то в никакъв случай всеки ден.

4 вредни навика преди сън

Консумацията на захарни храни късно вечер преди лягане може да доведе до наддаване на тегло, диабет, кариеси, сърдечносъдови заболявания, според Medical News Today. Храните, които съдържат естествени захари, като плодовете и млечните продукти, нямат същия негативен ефект върху организма. Продуктите с добавени захари, като бонбони, шоколади, торти, печени изделия, имат силно отрицателен ефект, особено в късните часове.

Здравословните ползи от фъстъченото масло преди лягане

Захарта невинаги е обявена с точно това наименование в тези продукти. Тя може да е под формата на глюкоза, фруктоза, нектар от агаве, царевичен сироп, глюкозо-фруктозен сироп, нишесте. Най-добре е да избягвате тези храни, които съдържат подобни съставки. Вместо да похапнете торта или шоколад преди лягане, по-добре изберете ябълка или няколко зрънца грозде, ако толкова ви се яде сладко. Все пак е важно да се спомене, че този времеви диапазон не е подходящ за консумация на въглехидрати като цяло.

Как захарта нарушава съня?

Захарта причинява здравословни проблеми и това е неоспорим факт. Тя обаче може да навреди и на здравия сън, да го прекъсне през нощта, да го направи по-неспокоен, да ви попречи да заспите. Именно тези ефекти са силно нежелани преди лягане. Захарта повишава нивата на инсулина и дава бърз прилив на енергия. Когато я консумираме преди да си легнем, това може да има негативни ефекти върху нервната система, както и върху ендокринната. Резките скокове в нивата на инсулина създават предпоставка за инсулинова резистентност, която води до трупане на мазнини, а това от своя страна повишава риска от диабет.

Защо не трябва да ядете солена храна преди лягане?

Когато консумирате въглехидрати и прости захари, това кара панкреаса да произвежда повече инсулин, за да разгради захарите и да ги използва за гориво. Вечер преди лягане обаче вие не се движите и не изразходвате тази енергия. Запасите от глюкагон се трупат в мускулите и черния дроб. Ако не се изразходват, те са предпоставка за трупане на мастна тъкан, както и за омазняване на черния дроб.

Храни за по-добър сън през нощта (галерия)

Консумацията на захари късно вечер превъзбужда нервната система. Енергията, която захарите дават, е вид стимулант, който подготвя тялото за активност, а вие всъщност си лягате. Вместо това е добре да хапнете храни, които улесняват и стимулират механизмите на съня. Сред тях са бадеми, прясно мляко, фъстъци, череши, фъстъчено масло.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
Свободно време