Здраве и красота

7 мощни ползи за здравето от нара

Сезонът на този плод започна

21.10.2021г. / 05 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е сезонът на нара. Този прекрасен, сочен, сладко-кисел плод е изключително полезен за здравето, тъй като е много богат на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Всички те са нужни за добрия имунитет и не само. Редовната консумация на нар има много ползи за организма и подобрява цялостното здраве. Можете да се възползвате от разнообразието му през есента.

Най-богатите на антиоксиданти плодове

Нарът е благодатен, защото може да се включва в много рецепти – в пресни салати, печива, сокове, смутита, сосове, към закуската ви с овесени ядки. Той е цветно допълнение към почти всяко ястие, включително с месо.

Хранителен състав на нара

Нарът съдържа изобилие от витамин С, Е, К, фолиева киселина и калий. Сокът от 1 средно голям нар съдържа около 40% от необходимия витамин С за деня. Той е много богат и на фибри. Съдържа и малко количество растителен протеин.

Нарът има мощни противовъзпалителни свойства

Тъй като е много богат на антиоксиданти, нарът притежава силни противовъзпалителни свойства. Той неутрализира влиянието на свободните радикали, ускорява заздравяването, може да подпомогне намаляването на болката в ставите, както и при хронични заболявания.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Може да намали риска от рак

Отново благодарение на мощните антиоксиданти, нарът може да допринесе в борбата с рака и неговата превенция. Активните вещества в нара и полифенолите в него противодействат на деленето на раковите клетки и формирането им в туморна маса. Това показват данни от проучвания на учени от Университета в Калифорния, цитирани от goodnet.com.

Може да подобри паметта

Сокът от нар може да допринесе и за подобряване на паметта и концентрацията. Нарът е ефикасно средство за превенция на болестта на Алцхаймер отново благодарение на антиоксидантите си. Те се борят с възпалителните процеси в мозъка, създаващи предпоставки за отключване на това заболяване.

Кое е най-доброто време за прием на определени витамини и минерали

Свързани статии

За здрави черва

Консумирайте нар по-често за здрави черва. Той е много богат на фибри, които подобряват състоянието на чревната флора, потискат възпалението в червата и успокояват раздразненията в тях. Нарът може да е полезен и при запек, тъй като ускорява движението на червата и благоприятства изхождането.

Кои са едни от най-важните антиоксиданти за кожата

За здраво сърце

Антиоксидантите, витамините и калият в нара са изключително важни за здрава сърдечносъдова система и оптимално кръвно налягане. Според healthline.com, нарът понижава холестерола, което е допълнителен бонус за сърцето и съдовете. Той съдържа пуникова киселина, която има противовъзпалителни качества и е добра в профилактиката на сърдечносъдови заболявания.

Има антибактериални и противовирусни свойства

Антиоксидантите в нара му помагат да бъде прекрасно средство за борба с вирусните и бактериалните инфекции. Минералите и витамините в него подпомагат имунната система в работата ѝ. Редовната консумация на нар може да допринесе и в по-бързото преодоляване на инфекциите и ускоряването на оздравителните процеси. Витамин С в нара е в големи количества, което има допълнителен тласък за имунната система.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )