Здраве и красота

Промени в тялото, подсказващи дефицит на витамин В12

Важен витамин, от който зависят много процеси в организма

20.10.2021г. / 14 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин В12 е много важен за здравето. Той може да се набави от много източници, предимно животински. Сред тях са червено и бяло месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, морски дарове. Най-често от дефицит на витамин В12 страдат вегетарианците и веганите, но е възможно и хора с различни страдания и състояния да изпитват недостиг на този витамин. Всеки може да развие дефицит на витамин В12 по различни причини.

Как да разберем, че имаме недостиг на витамин B12

Една от най-честите причини за недостиг на витамин В12 е недохранването. Ако по някаква причина не се храните пълноценно или сте ограничили прекалено стриктно калориите, които приемате, за да отслабнете например, това може да е причината за недостиг на този витамин. Ако сте ограничили месото и животинските продукти, това също е една голяма причина за дефицит.

Витамин В12 е водоразтворим, което също го прави по-лесен за загуба от организма. Освен това, с напредване на възрастта организмът става по-податлив на загуба на витамин В12 независимо от това колко приемаме от него чрез храната или под формата на добавки, според WebMD.

Защо витамин B12 е толкова важен за здравето?

Кои са промените в тялото, които настъпват при дефицит на витамин В12?

* Статията има само информативен характер. При съмнение за дефицит на витамин В12 или друго състояние, консултирайте се незабавно с лекар.

Подуване на езика

Според Medical News Today, подутият и подпухнал, понякога болезнен език, може да е причинен от недостиг на витамин В12. Това затруднява ежедневни дейности, като хранене, дъвчене, говорене, преглъщане.

Какво представлява всеки витамин от група B?

Жълтеница

Пожълтяването на склерите на очите подсказва за жълтеница – състояние, при което бялата част от окото става жълтеникава. Жълтеницата може да засегне също и кожата, като я накара да изглежда с по-жълтеникав цвят. Това е един от предупредителните признаци за форма на анемия, зависеща от наличието на витамин В12, различна от желязодефицитната анемия. Анемията, която се причинява от недостиг на витамин В12 се нарича мегалобластна и засяга производството и обема на еритроцитите – червените кръвни клетки.

Промени в психичното здраве

Липсата на достатъчно количество витамин В12 в тялото може да повлияе и на психиката на човек. Понякога отраженията могат да са доста по-тежки от обикновено лошо настроение. При сериозни дефицити на витамин В12 е възможно да се стигне и до клинична депресия, психоза, заблуди. Това се дължи на ролята на В12 в здравето на нервите и нервната система. Когато тази връзка е нарушена, психиката може да пострада.

4 витамина за здрав черен дроб

Свързани статии

„Иглички“ в крайниците

Тръпненето, пробождането, мравучкането и усещането за „иглички“ в краката и ръцете могат да подсказват за дефицит на витамин В12. Тези симптоми се дължат отново на увреждания на периферната нервна система, в чиито процеси витамин В12 участва активно.

Преумора, липса на енергия

Ако нямате енергия за обикновени дейности в ежедневието, чувствате се прекалено отпуснати, нямате мотивация за нищо, не успявате да довършите ангажиментите си, това може да се дължи на дефицит на витамин В12. Умората в такива случаи не е просто сигнал, че не сте се наспали. Когато е натрапчива и ограничава нормалното протичане на ежедневието ви е добре да се обърнете към лекар, който да ви изследва и да установи каква е причината за нея.

Витамин B12 и здравето на костите

Замъгленото зрение може да е причинено от недостиг на витамин В12. Ако организмът функционира прекалено дълго в дефицит на този витамин, това може да доведе до трайни увреждания на зрението. Ниските нива на В12 оказват силно негативно влияние върху преноса на сигнали от мозъка към очния нерв и съответно тъканите на окото, което може да причини увреждания, а те от своя страна замъглено и влошено зрение.

Коментирай