Здраве и красота

5 неща, които никога да не правите, ако имате екзема

Влошават състоянието на кожата

22.10.2021г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Екземата е кожно състояние, което може да усложни сериозно ежедневието ви. При екземата външният слой на кожата е много чувствителен, което предизвиква сериозни раздразнения. За да овладеете екземата е важно да се грижите за кожата си по правилния начин и да избягвате някои дразнещи фактори, които могат да влошат състоянието на кожата.

Неща, които влошават екземата

Кои са нещата, които не трябва да правите, ако имате екзема?

Не взимайте горещ душ

Горещата вода може силно да раздразни екземата. При това състояние кожата е ранима и суха. Горещият душ предизвиква дехидратация на кожата, дори да нямате кожно страдание. Топлата вода прави кожата по-податлива на външни влияния, защото уврежда горния ѝ липиден слой, който има бариерна функция.

Стоите по-дълго под душа

Не само горещата вода, а водата като цяло има вредно влияние върху чувствителната склонна към екзема кожа. Пресушаването на кожата и употребата на измиващи продукти могат да влошат екземата и да причинят лющене, зачервяване, сърбеж, раздразнения, цепене на кожата. Не взимайте душ по-дълго от 10 минути, ако страдате от екзема. Не забравяйте да добавите етерични и овлажняващи масла към измиващите продукти или използвайте специални формули за атопична кожа и кожа, склонна към екзема.

Натурални начини за облекчение на екзема

Ексфолирате кожата си

Ако имате екзема не трябва да ексфолирате кожата. Това може да я направи още по-податлива на раздразнения и да влоши състоянието ѝ. Сухата и лющеща се кожа се нуждае от хидратация, не ексфолиране.

Пропускате нанасянето на овлажнител

Овлажняващите и хидратиращите кремове и лосиони осигуряват така необходимата бариерна функция на кожата, която ѝ е отнета заради екземата. След всяко измиване е важно да нанасяте овлажнител, за да възстановите защитния липиден слой. Това ще донесе облекчение на симптомите.

Симптоми и лечение на екземата

Оставяте кожата да изсъхне на въздух прекалено

Кожата с екземи е суха. Ако я оставяте да изсъхне прекалено много и задълго на въздух, това допълнително я дехидратира и влошава състоянието ѝ. Всички атмосферни условия могат да повлияят зле на екземата – вятър, студ, ниски температури, топлина. За да я защитите от тях е важно да я хидратирате и овлажнявате непрекъснато.

Свързани статии

Не се пазите от алергените

Кожата с екзема е много чувствителна към алергенните съставки в измиващите продукти и козметиката. Ако страдате от склонна към екзема чувствителна кожа, особено ако е суха, е важно да използвате специализирана козметика или да следите кои алергенни съставки влияят зле на кожата ви, за да ги избягвате.

Натурални лекове при екзема

Не ползвате слънцезащита

Слънцезащитните продукти са важни за всеки тип кожа. Те предпазват от вредните влияния на слънчевите лъчи през цялата година. Особено важно е да ги използвате, ако имате екзема. Чувствителната и суха кожа е много податлива на влиянието на UV-лъчите, което прави прилагането на защита от тях задължително.

Коментирай