Здраве и красота

Намалете болките в гърба с разтягане

28.10.2021г. / 12 20ч.
Аз жената
Снимки: Unsplash.com / Lejanki.bg

Снимки: Unsplash.com / Lejanki.bg

Притъпената, мъчителна болка по протежението на гръбнака, в основата на кръста или надолу по краката, е добре позната на голяма част от пълнолетното население. Наред с тях са и мравучкането, изтръпването и бодежите, стягането и прерязването. За съжаление, никоя от тези думи не може да опише истински усещането от болки в гърба и кръста, причинени от прищипвания на нерв, дискова херния, ишиас, травми и др.

Мнозинството от хората са се сблъсквали с тези симптоми поне веднъж в живота си. При част от пациентите болестите на гръбначния стълб се влошават с времето и стават хронични. Това на свой ред ни подлага на стрес, който допълнително усложнява нещата за нашия организъм.

В съвременния свят редица от всекидневните ни дейности ни излагат на риск от патологични състояния на гърба и кръста. Най-голяма роля често играят обездвиженият начин на живот и трупането на килограми, както и наследствената обремененост.

Дори активните спортисти могат да пострадат от контузии, които да им причинят болки. Това може да се случи при инцидент, а също и при претоварване или износване на съединителната тъкан между гръбначните прешлени.

Напредването на годините също оказва не малко влияние върху здравето на гръбнака. Когато прехвърлим една определена възраст, дори и все още да сме от щастливците, които нямат оплаквания, редно е да вземем мерки с превантивна терапия.

Във всички от изброените случаи разтягането (от англ. стречинг) е чудесен начин да се преборим с болките в областта на гръбнака. По този начин можем да се преборим както с болката, така и с трайните вредни ефекти от нея, като например изкривяването и допълнителното обездвижване.
Благодарение на разтягащите упражнения можем да се преборим както с възпалението и болката, така и с трайните негативни ефекти от тях.

Йога

Това е още един от начините да преодолеем предизвикателството на болката.

Упражненията от хата йога (на санскрит наричани асани) са подходящи за нежно и лесно разтягане дори при по-сериозно болни. Редовната практика ни помага да освободим блокажите в нервните центрове и да превъзмогнем болестите както на физическо, така и на енергийно ниво.

Разтягащи и спортни масажи

Друга добра придружаваща терапия са спортно-възстановителните масажи. Тези процедури са производни на шведската школа в масажите и се фокусират върху различните мануални техники за интензивно възстановяване и тъканна стимулация.

Разтягане и лежанки

С терапевтични лежанки можем да допълним разтягащата си терапия и да ускорим процеса по възстановяването си.

Лежанката е идеална за терапевтична гимнастика, тъй като ни позволява безопасно и без усилие да се завъртим под определен ъгъл или дори да се обърнем надолу с главата, придържайки се за специалните приспособления на уреда. По този начин гръбначните прешлени се пренареждат по естествен начин, а възглавничките между тях се отпускат от напрежението. С времето ще се научите да правите разтягащи упражнения на лежанката, с които благотворно да повлияете процеса на своето възстановяване.

Ако достатъчно рано идентифицираме проблема и вземем достатъчно адекватни мерки за неговото решение, разтягащите тренировки в комбинация с лежанки могат да ни спестят необходимостта от медикаментозна терапия. За целта обаче трябва да действаме светкавично още при първите симптоми.

Удобен уред за разтягане в домашна обстановка

Основните предимства на лежанката са достъпната цена и удобният ергономичен дизайн, които ни позволяват да се снабдим с тях и в рамките на комфорта на дома си.

Когато се отнася до болките в кръста, стречинг тренировките дават бърз ефект. За да бъде той обаче траен, продължавайте да ги правите редовно, за да предотвратите рецидив на състоянието. Ако имаме късмета да се възстановим напълно, лежанката отново може да бъде полезен уред за домашна тренировка с цел превенция.

Внимание – за да се предпазим от негативни странични ефекти, следва да се консултираме с лекуващия си специалист, преди да започнем тренировки или терапия с лежанки.

Lejanki.bg е мястото, където можете да научите повече за лежанките и за това как да извлечете максимална полза от тях.

Снимки: Unsplash.com / Lejanki.bg

Коментирай