Здраве и красота

Кога е най-доброто време да приемате пробиотици?

За да бъде успешно тяхното усвояване

03.11.2021г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пробиотиците са полезни бактерии, живи микроорганизми, които живеят в нашето тяло и участват активно във всички процеси в него. Без тях храносмилането е немислимо, имунната система не би могла да извършва функциите си нормално, кожата ни не би могла да ни предпазва от всички външни фактори. Пробиотичните бактерии ни предпазват от болестотворните микроорганизми, които атакуват тялото постоянно.

Пробиотици, които са най-важни за имунната система

Пробиотиците се срещат не само под формата на хранителна добавка. Те са около нас, намирайки се в редица храни, богати на полезни бактерии – ферментирали зеленчуци, кисело мляко, ферментирали напитки с естествено култивирани полезни бактерии.

Пробиотичните добавки, от друга страна, обикновено се предлагат под формата на различни таблетки. Лекарите съветват те да се приемат едновременно с прием на антибиотици, за които знаем, че наред с болестотворните бактерии убиват и полезните.

Съветите за това кога да приемате пробиотик са различни. Всеки препарат има индивидуални препоръки за прием, описани в листовката. Лекарите също дават различни съвети. Някои смятат, че приемът на пробиотик трябва да става преди прием на антибиотик, други след него. Има и мнения, че приемът трябва да е няколко часа след антибиотика.

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Ако пиете пробиотик по друга причина, която няма общо с прием на антибиотик, времето за прием също е от значение. Трябва да се отбележи, че не само антибиотиците могат да унищожат пробиотичните бактерии. Същото може да направи и агресивната среда в стомаха. Стомашните киселини са много силни и могат да убият полезните бактерии, което да направи приема им безполезен. Те не могат да оцелеят във враждебната стомашна среда.

Кога е най-удачно да пиете пробиотик в такъв случай?

Според healthdigest.com, най-доброто време за прием на пробиотик или консумация на пробиотична храна е, когато нивото на стомашни киселини е най-ниско. Това се случва, когато сте гладни или не сте яли нищо поне 3-4 часа. Когато се храните или скоро сте се нахранили, стомахът, панкреасът, черният дроб са съставили меланж от храносмилателни ензими, сокове и киселини, които имат за задача да разградят храната до съставните ѝ части.

Този храносмилателен коктейл е много агресивен, което пречи на полезните пробиотични бактерии да достигнат до червата и да ги колонизират. Изследванията показват, че най-доброто време за прием на пробиотици е преди хранене или в самото начало на храненето.

Ползи за здравето от пробиотиците

Това е моментът, в който стомашната среда е възможно най-малко кисела. Тялото още не е започнало да отделя нужните храносмилателни сокове в такива количества. Това улеснява преминаването на пробиотичните бактерии през храносмилателния тракт и достигането им до червата, където е тяхната крайна спирка.

Разбира се, това може да варира в зависимост от вида пробиотик, който приемате. Внимателно четете указанията на опаковката и на листовката. Послушайте и лекаря си. Той ще ви посъветва кое е най-удачното време да приемате пробиотика според вида и предназначението му.

Пребиотични храни, които правят червата по-здрави

* Статията е информативна. Ако приемате пробиотик, посъветвайте се с лекар или фармацевт.

Коментирай