Здраве и красота

Защо е вредно да пиете кафе, ако сте болни

Как кофеинът влияе на организма при вирусни инфекции и настинки

03.11.2021г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате да пиете кафе, вероятно не минава ден без да изпиете минимум една чаша от любимата си черна напитка. Има дни обаче, в които не сте в кондиция, болни сте, повалила ви е вирусна инфекция или някаква настинка. Ако ви се пие кафе дори в тези дни, трябва да знаете, че това не е добра идея.

Защо да изберете масло от риган при вирусни инфекции?

Ако настинката ви е лека и изпитвате минимален дискомфорт, но като цяло не ви е зле, можете да си позволите една чаша кафе. Тя по-скоро ще подейства като стимулант, който ще ви ободри. Ако обаче страдате по-сериозно, кафето може да е противопоказно.

Ако страдате от грип, вирусна инфекция с по-изразени симптоми, имате диария, повръщане, висока температура, болки в тялото, кафето може да се окаже вредно, според healthline.com. Това е така, защото то има диуретичен ефект. Пиенето на повече течности, когато сте болни, е от изключително голямо значение за по-бързото оздравяване и справянето на имунната система с инфекцията.

Течностите и добрата хидратация помагат на тялото да преодолее вирусните и бактериалните инфекции по-бързо с по-малко щети за организма. Когато пиете кафе, особено в по-големи количества, докато сте болни, вие дехидратирате тялото си допълнително, като го затруднявате в изпълнение на съпротивителните му възможности. Кафето е най-противопоказно при повръщане и диария, защото има допълнителен дехидратиращ ефект.

Натурални лекове при кашлица и вирусни инфекции (галерия)

Препоръчително е да се избягват и енергийни напитки, спортни и газирани напитки, съдържащи кофеин, докато сте болни. Кофеинът води до допълнително дразнене на лигавиците в храносмилателния тракт, което повишава още повече възпалението и отслабва имунната система.

Кафето си взаимодейства и с някои медикаменти. Кофеинът може да усили или отслаби ефекта на лекарствата, които взимате в момента за борба с инфекцията.

Кои са най-добрите напитки, които да пиете, когато сте болни?

Въпреки диуретичния си ефект, кафето все пак е безопасно за консумация, стига да не се чувствате много зле. И все пак, има далеч по-здравословни и полезни напитки, които са подходящи за консумация, докато сте болни.

Как да се борим с бацилите в сезона на вирусите и настинките?

Според mindbodygreen.com, сред тези напитки на първо място е водата. Тя е най-естественото средство да рехидратирате тялото си, да върнете влагата в изсушените от инфекцията лигавици, и да подобрите дишането, ако сте имали проблеми с него. Добре хидратираната и овлажнена лигавица на горните дихателни пътища представлява добра защита срещу вируси.

Ако лигавиците са сухи и дехидратирани, тяхната способност да защитават организма от атакуващите патогени отслабва.

3 храни, които потискат имунната система

Джинджифилът е друг добър вариант при вирусни и бактериални инфекции. Можете да сварите пресен корен от джинджифил във вода, да я подсладите с мед, да ѝ добавите малко пресен лимонов сок, пълен с витамин С, за да подсилите имунитета. Джинджифилът има положителен ефект и при диария, повръщане, гадене, стомашни проблеми, така че той е подходящ и при такъв тип вирусни инфекции.

Зелен чай, мента, медена вода, кокосова вода, вода с лимон, бульон са също част от подходящите и много полезни напитки при вирусни инфекции и настинки. Хранителните вещества в тях, витамините, минералите могат да подпомогнат работата на имунната система.

Коментирай