Здраве и красота

Какво се случва с артериите при дефицит на витамин D?

Каква е връзката между важния витамин и кръвоносните съдове

14.11.2021г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D е слънчевият витамин, за който знаем, че се синтезира в тялото чрез светлината. Когато кожата ни е огряна от слънцето, в организма ни се образуват достатъчни количества витамин D, особено през лятото, когато получаваме изобилие от слънчева светлина върху кожата си.

Признаци, че не получавате достатъчно витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, за който се знае, че участва активно в редица функции в организма. Той е съществен за процесите на имунната система, намалява риска от депресия, насърчава контрола на теглото, според healthline.com. Витамин D обаче има и други ползи за здравето, които може да ви изненадат.

Сред важните функции на този ценен витамин е способността му да се бори с втвърдяването на стените на артериите – една от водещите причини за сърдечносъдови заболявания и хипертония (високо кръвно налягане).

Клинично проучване от 2017 година, проведено върху 70 млади участници с наднормено тегло констатира, че след добавянето на 4 хиляди международни единици витамин D3 ежедневно, след четири месеца прием се наблюдавал значителен спад във втвърдяването на стените на артериите. Ако се допусне артериите да се втвърдят, рискът от високо кръвно налягане и сърдечносъдови инциденти дори при млади хора, нараства. Поддържането на кръвното налягане в здравословни граници е от решаващо значение за намаляване риска от инфаркт и инсулт, пише healthdigest.com.

Опасни заболявания, причинени от дефицит на витамин D

Как витамин D въздейства върху артериите?

Доктор Ерик Берг, който е част от екипа учени, провеждащи проучването, цитиран от healthdigest споделя, че витамин D има способността да подобри еластичността на стените на артериите, като намалява възпалението в клетките им. Витамин D е сред най-мощните естествени противовъзпалителни средства. Това се доказва и от проучване от 2013 година, публикувано в The Journal of Clinical Nutrition. В него се установява, че след една година прием на 1000 международни единици витамин D дневно при участниците е наблюдаван спад в артериалната „скованост“. Съществуват още проучвания в подкрепа на тази констатация.

Защо е добре да приемаме витамин D преди зимата

Статията е информативна. Ако страдате от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания или имате стеснение на артериални кръвоносни съдове, разговаряйте с лекар, преди да предприемете прием на хранителни добавки.

Коментирай