Здраве и красота

Как да използвате ръцете си за контрол на порциите, които ядете

Ефективен метод за отслабване и поддържане на тегло

19.11.2021г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контролът на порциите е водещ фактор в отслабването. Ако броенето на калории ви е досадно и ви затруднява, опитайте метода, който включва собствените ви ръце. Можете да ги превърнете в мерило за количеството и вида храна, която консумирате.

5 начина да се предпазите от затлъстяване

Един възрастен човек трябва да изяжда средно между 2000 и 2500 калории на ден, за да поддържа всички функции в тялото си и за да се предпази от напълняване. Тези стойности са ориентировъчни и са препоръчителни. Дневният прием на калории зависи от много неща – ниво на физическа активност, базов метаболизъм, съпътстващи заболявания, хормонален баланс.

Със сигурност обаче, големите порции и неправилните пропорции на макронутриентите в тях оказват голямо влияние върху това ще натрупаме ли наднормено тегло или ще успеем да задържим сегашното, а дори да отслабнем.

Ако използвате метода за контрол на порциите чрез собствените си ръце, ще ви е по-лесно да сте наясно от кой вид храна колко консумирате. Смята се, че половината от чинията, тоест от една порция за едно хранене, трябва да е заета от зеленчуци и плодове. Важно е да се отбележи, че картофите не влизат тук (ако влязат, те са в много малки количества), защото оказват сериозен ефект върху нивата на глюкозата в кръвта.

6 начина да спрете храненето под стрес

Пълнозърнестите храни, като пълнозърнест хляб и тестени изделия, кафяв ориз, ечемик, киноа, трябва да съставляват около една четвърт от чинията.

Рибата, птичето месо, бобът, ядките, месата въобще, трябва да съставляват една четвърт от порцията.

Здравословните масла за готвене или използвани в суров вид, като зехтин, царевично масло, соево масло, рапично масло, олио, шарлан, трябва да съставляват малка част от порцията.

Млечните продукти, които са много богати на мазнини и са висококалорични, трябва да са ограничени в малки количества и да присъстват в до максимум 3 порции на ден, ако храненето ви е структурирано на 4 до 6 малки порции на ден. Това означава да си позволявате около една чаша прясно или кисело мляко и до 45-55 грама твърдо сирене от какъвто и да е вид.

Кои навици ви пречат в контрола на диабета?

Защо методът за контрол на порциите чрез ръцете, дланите и пръстите е работещ и здравословен, според сайта 5minutecrafts.site?

Защото ръцете ни са пропорционални на нашето тяло. Те остават с еднакъв размер през по-голямата част от живота ни, което е константен ориентир за това от колко храна има нужда тялото ни.

Този метод улеснява проследяването както на количеството храна, така и на пропорциите между отделните ѝ компоненти. Някои храни са по-калорични от други, което налага контрол върху консумираното им количество.

10 начина да намалите кръвната захар натурално

Ето и примерни пропорции, които са съобразени с големината на ръцете ви:

Свързани статии

Храните с високо съдържание на протеини е добре да бъдат консумирани в количество, пасващо на размера на дланта ви, без пръстите. Тези храни са месо, яйца, риба, бобови.

Плодове, зеленчуци и салати могат да заемат порция, колкото юмрука ви.

Храни с високо съдържание на въглехидрати – 1 шепа (свита ръка). В тези храни спадат картофи, ориз, царевица, цвекло, пълнозърнести храни.

4 начина да контролирате размера на порциите

Храни, богати на мазнини – количеството им трябва да отговаря на размера на палеца ви. Сред тези храни са масло, ядки, семена, сирене, течни мазнини за готвене.

Пиенето на достатъчно вода и течности е важно за организма. Дори да структурирате перфектно всяко от менютата си, не трябва да забравяте да включвате средно по 2 литра вода на ден. Течностите не трябва да включват сладки, подсладени сокове, газирани напитки, алкохол. Заложете на прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци, чайове, смутита.

Коментирай
Свободно време