Здраве и красота

13 билки и подправки при настинки и грип

За силен имунитет

02.12.2021г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В сезона на настинките и грипа винаги се доверяваме на билките и полезните подправки, за да засилим имунитета си. Не пропускаме да ги добавим към менюто си и когато се чувстваме неразположени, искаме да облекчим симптомите на настинката или грипа и да укрепим защитните сили на организма. Лайката е една от най-добрите и обикновено си приготвяме чай от нея, инхалации за отпушване на синусите. Вижте още 13 билки и подправки за силен имунитет. Внимание! Някои билки и хранителни добавки изискват предварителна консултация с лекар.

Босилек – Босилекът помага за намаляване на температурата и облекчаване на симптомите на настинка, кашлица и грип. Чудесен е като допълнение към смути, сосове, салати.

Черен пипер – В китайската медицина използват черния пипер за подпомагане процеса на отхрачване по време на настинки и грип. Освен това подправката спомага за повишаване на имунитета, облекчаване на болките в гърлото.

5 грешки, които влошават настинката

Хрян – Пикантният корен е не само богат на витамин С, но също така съдържа изотиоцианати и сулфорфан – две съединения, спомагащи за намаляване на кашлицата, синузита, хриповете. Настърган корен от хрян може да добавяте към супи, салати, фрешове.

Исоп – Билка, за която се смята, че спомага за облекчаване симптомите на настинка, грип и други респираторни инфекции.

Вкусни плодове при настинка и грип

Коча билка – Тя е от едно семейство с ментата. Смята се, че стимулира изпотяването по време на треска, облекчава кашлицата.

Канела – Канелата се използва за затопляне на тялото и премахване на задръстванията на лигавицата. Също е полезна за имунитета и доброто настроение.

Защо кориандърът е супербилка?

Ехинацея – Една от най-полезните билки за повишаване на имунитета в сезона на настинките и грипа. Може да се намери под формата на чай и хранителна добавка.

Бъз – Според редица западни проучвания, сиропът и екстрактите от бъз могат да намалят симптомите и продължителността на грипа. Бъз се предлага и под формата на чай.

Храни, които облекчават синузита

Чесън – Ако обичате да хапвате тази ароматна подправка, то вероятно знаете, че чесънът освен че е полезен за сърцето има антивирусни, противовъзпалителни и противогъбични ползи.

Джинджифил – Пикантен, подходящ като добавка към смутита, фрешове, чай, ястия, джинджифилът спомага за облекчаване на симптомите на настинка и грип. Стимулира изпотяването, детокса на тялото, намалява усещането за болка и отпадналост. Джинджифил също се предлага под формата на хранителни добавки.

Котешка стъпка (черновръх) – Тя има редица ползи за здравето. Освен че спомага за засилване на имунитета, за котешката стъпка се смята, че действа благоприятно при миома, цистит, също има благоприятно действие за кръвоносната система, против гастрит, високо кръвно и други.

Свързани статии

Риган – Риганът е чудесен за облекчаване на кашлицата, но действа и като противовъзпалителна билка за здравето на простатата. Може да го добавяте към вашите рецепти, да се приготвя чай с него или да се правят инхалации.

Мащерка – Чаят от мащерка облекчава кашлицата и бронхиалните спазми, помага за изчистване на задръстванията. Освен това, тази ароматна подправка и билка е богата на антиоксиданти, борещи се с вирусите.

Коментирай