Здраве и красота

Грешките, които правим с употребата на шампоан

Как да мием косата си чрез правилна употреба на шампоана

01.12.2021г. / 12 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шампоанът е неизменна част от измиващия ритуал за нашата коса. С негова помощ измивате косата си, премахвате остатъците от масла, себум, мъртви клетки, наслагвания от мръсотия и пот. Свикнали сте да правите едни и същи движения, когато миете косата си и вероятността да грешите с тях е голяма. Според фризьора от Ню Йорк Мат Нюман, цитиран от mindbodygreen.com, повечето хора правят една и съща грешка, когато поставят шампоана върху косата си.

Вреден ли е сухият шампоан за косата и кожата?

Може да звучи простичко, но ще се изненадате колко погрешно е движението на пръстите напред-назад, когато сапунисвате с шампоана. Ако включвате и ноктите си, това е още по-вредно за косата и скалпа. Може да се чувствате приятно, когато драскате леко, чешете и масажирате с нокти скалпа си, но това води до риск от заплитане на косата, накъсване, начупване и падане на косъма.

Коафьорът съветва вместо да правите това, да използвате върховете на пръстите си без ноктите. Масажирайте нежно и деликатно скалпа. Това има благоприятен ефект върху кръвообращението, което пък се отразява положително и върху състоянието на косата. Не използвайте ноктите си. Придвижвайте пръсти от една област на скалпа към друга, като изваждате пръстите и ги измествате, а не премествате заедно с кичурите коса. Така рискувате да заплетете още повече косата и да я накъсате.

Какво се случва с косата, ако използвате сух шампоан всеки ден?

Можете да използвате и масажор за нанасяне на шампоан. С него също трябва да внимавате и да не го измествате безразборно в различни области от скалпа, за да не предизвикате накъсване и заплитане. Поставяйте внимателно върху една зона, след това върху друга, като движите с леки кръгообразни движения.

Друга популярна грешка е директното нанасяне на шампоан върху мократа коса. По-добрата опция според фризьора е да добавите малко вода към шампоана.

Може ли да използвате лилав шампоан, ако не сте руси?

Може да използвате купа или шепата си. Разтварянето на продукта ще помогне за по-лесното му разнасяне из всички области на кожата и косата. Отмиването му след това също е по-лесно. Не трябва да остават остатъци от шампоан върху скалпа и косата, защото могат да причинят раздразнения и увреждания.

Не се притеснявайте, ако шампоанът ви не се пени достатъчно. Не добавяйте още, защото е излишно. Ако сте избрали формула, която не съдържа сулфати или са в минимално количество, това е причината да не се появи обилна пяна. Това обаче не означава, че продуктът няма да си свърши работата и да почисти скалпа от натрупванията, напротив.

Домашен шампоан за мазна коса с чаено дърво

Коментирай
Свободно време