Здраве и красота

5 причини да ядете повече моркови

Ползи за здравето от морковите

08.12.2021г. / 05 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Морковите са зеленчук, който вероятно повечето от нас често забравят. Ако се сещате за тях само когато правите супа или ги добавяте рядко към печените си ястия, време е да поправите тази грешка. Морковите са изключително полезен зеленчук, който заслужава по-централно място в храненето. Вижте защо.

Морковите са евтини, могат да присъстват по-често в пазарската ви кошница без да натоварят бюджета ви. Същевременно обаче те притежават безценни хранителни качества. Много са издръжливи и могат да се съхраняват дълго време в хладилника, докато ги включвате в различни ястия. Морковите съдържат хранителни вещества, които могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здраве.

Полезни храни за контрол на кръвната захар и диабета

Морковите съдържат изобилие от бета-каротин. Това е антиоксидант, който при метаболизиране се превръща във витамин А в тялото. Този мастноразтворим витамин е много важен за редица функции в организма. Благодарение на витамин А, кожата, косата, ноктите ви, зрението ви ще са в добро състояние.

Защо е добре да ядете моркови по-често?

Морковите са полезни за очите

Витамините и минералите в морковите са много полезни за зрението и очното здраве. Бета-каротинът, който в тялото ни се превръща във витамин А, е антиоксидант, борещ се с възпалението и насърчаващ здравето на очите. Достатъчните нива на витамин А в диетата могат да намалят риска от дегенерация на макулата – една от водещите причини за влошено зрение и слепота, според realsimple.com.

5 витамина, важни за очното здраве

Моркови за здрава и млада кожа

Витамин А е ценен за кожата. Той е от съществено значение за правилното делене на кожните клетки. Хората, които консумират достатъчно бета-каротин са с по-нисък риск от рак на кожата. Това показва скорошно изследване, цитирано от realsimple.com. Редовната консумация на моркови може да осигури достатъчни нива на бета-каротин в организма.

Морковите са полезни за червата

В морковите се среща истинско изобилие от фибри. Те са много ценни за работата на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в чревната флора, което подобрява храносмилането, имунната система, облекчава запека, улеснява усвояването на хранителните вещества, удължава усещането за ситост през деня.

Свързани статии

7 начина да балансираме червата

Морковите намаляват сърдечносъдовия риск

Морковите са богати на калий. Този минерал е важен за сърцето. Калият балансира кръвното налягане. Антиоксидантите в морковите намаляват възпаленията в сърдечносъдовата система, понижават холестерола, а фибрите допринасят за добрата сърдечносъдова функция.

Морковите имат добро влияние върху кръвната захар

Освен че са бедни на калории, морковите имат и добро влияние върху кръвната захар. Голямото количество фибри в тях забавя усвояването на глюкозата, което подпомага баланса в нивата на кръвната захар. Те допринасят и за контрола на теглото, тъй като са бедни на калории.

7 скрити признака на висока кръвна захар

Коментирай