Здраве и красота

7 скрити признака на висока кръвна захар

Как да разпознаем, че имаме диабет

03.11.2017г. / 10 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът има косвени симптоми, които пречат да бъде забелязан веднага. Диабетът не боли и заради това се смята за една от най-коварните и тихи болести. 

Високата кръвна захар обаче има своите проявления. Ако бъдете по-наблюдателни, можете да ги откриете навреме. 

Как високата кръвна захар се отразява на организма? 

Уринирате често

При високи нива на кръвната захар в организма се отделят големи количества течности. Това води до дехидратация и непрестанна неистова жажда. 

Кожни проблеми – симптоми на диабет

Непрекъсната умора

Поради бързото обработване на глюкозата, енергийните нива в организма спадат рязко, което води до честа умора и отпадналост. 

Кръвта започва да прилича на сироп 

Нерегулираният диабет се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвта. В резултат на това тя се сгъстява и започва да прилича на захарен сироп. Не можете да си представите колко трудно е за този гъст „сироп“ да достигне до най-малките и тесни кръвоносни съдове. 

Променя зрението 

Диабетът уврежда сериозно зрението, тъй като високите нива на кръвната захар разрушават най-малките кръвоносни съдове в очите. След тях е ред и на по-големите съдове, чиято разруха води до загуба на крайници.  

7 вредни навика, повишаващи риска от диабет

Свързани статии

Болки в крайниците

Мислите си, че сте се претоварили при физическа активност или при вдигане на тежко, но болките в пръстите, ставите и крайниците ви може да се дължат на ограничено кръвообращение в резултат на високите нива на глюкоза в кръвта. 

Чести инфекции 

Високата кръвна захар пречи на овладяването на инфекциите от имунната система. Раните не зарастват, инфекциите рецидивират често и трудно се влияят от медикаментите. 

Балансът в червата се разваля

Увреждането на кръвоносните съдове и нервите в червата поради високите нива на кръвна захар води до чести диарии, спазми, болки, подуване, газове. 

Коментирай